Foleyja zanima je li se oporba opirala poticanju investicija

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2012. u 13:55
Jamesa B. Foley (PXL)

Drugi Brown Forum nastavljen je danas u Opatiji izlaganjima o utvrđivanju lokalnih prednosti, o razvojnim strategijama i planovima gradova i teškoćama pri njihovoj realizaciji.

Gradonačelnik Korce u Albaniji Niko Peleshi smatra da se, ako se s manje sredstava želi učiniti više, treba biti jedinstven i kreativan. Grad Korce osmislio je plan razvoja, kako bi iskoristio prednosti te je strategija usmjerena na izgradnju infrastrukture, očuvanje i obnovu spomeničke baštine i poticanje turizma, a potom na marketinške aktivnosti. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da na državnoj razini u Hrvatskoj, budući da lokalna razina na to ne može utjecati, treba riješiti probleme nesređenih vlasničkih knjiga, katastra, sporih izvlaštenja. Od ove Vlade očekujem reformu i stvaranje učinkovite državne uprave, kazao je Obersnel te dodao da su lokalne jedinice preuzele posao izdavanja građevnih dozvola i da sada ti postupci kraće traju.

Obersnel je rekao da hrvatski gradovi nemaju nadležnosti u vezi gospodarstva, niti mogu utjecati na poreznu politiku, ali da mogu poticati ulaganja – cijenama komunalnih usluga, prodajom zemljišta u vlasništvu grada ili prava građenja. Lori Healey iz Chichaga, bivša djelatnica gradske administracije, navela je projekte i ulaganja u zračnu luku, obrazovanje i okoliš ocijenivši da tvrtke koje rade za gradove za njih moraju nešto i učiniti.

Veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Jamesa B. Foleyja zanimalo je jesu li nailazili na suprotstavljanja oporbe kada su pokušavali potaknuti ulaganja u gospodarstvo. Peleshi je kazao da su takve poteškoće česte, pogotovu uoči izbora, a Obersnel da su politički utjecaji još snažni i važni te da ima problema kada je na vlasti suprotna politička struja. U Chichagu imamo razmjerno stabilu političku sliku i dobre odnose sa središnjom vlasti, kazala je Healey. Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je u početku skupa da Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini, da se očekuje investicijski ciklus te da se nakon toga očekuju promjene u demografskoj sferi, odnosno u vezi s novom radnom snagom. Sve to potrebno je da bi se prvi puta stvorila prilika da zajedno sa Slovenijom budemo nositelj projekata na regionalnoj razini, rekao je.

Brown Forum završit će danas popodne, a nastavlja se izlaganjima i raspravama o lakoći poslovanja i pojednostavljenjima na lokalnoj razini, angažiranju zajednice i izgradnji konsenzusa za investicije i rast.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close