FIMA i Interkapital najavili spajanje brokerskog poslovanja

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2009. u 13:20

U cilju stvaranja vodeće brokerske kuće u Hrvatskoj FIMA i Interkapital odlučili su spojiti svoje brokersko poslovanje u tvrtku FIMA Interkapital d.o.o, u kojoj će imati ravnopravne vlasničke udjele, a koja će tako objedinjena na tržištu ‘nastupiti’ u drugoj polovici godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Brokerske kuće FIMA-e i Interkapitala trenutno, prema trgovinskim podacima za prvih pet mjeseci ove godine, drže po 7 do 8 posto hrvatskog tržišta dionica. Novo bi društvo tako zauzimalo približno 15 postotni tržišni udio te bi preuzelo mjesto vodeće brokerske kuće po prometu dionicama u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Uprave FIMA vrijednosnica Neven Kaić, koji će biti i dio tročlane uprave novog društva. Cilj im je u 2010. dosegnuti 20 posto, odnosno dugoročno 25 postotni tržišni udio.

Motiv spajanja, prema riječima čelnog čovjeka FIMA Grupe Milana Horvata, jest stvaranje društva koje može odgovoriti izazovima u konjukturnim ciklusima koji slijede na tržištima kapitala u Hrvatskoj i regiji po izlasku iz trenutne krize, ali i kvalitetno se i na vrijeme prilagoditi promjenama koje će u tom segmentu nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Iskustva zemalja koje su se priključile EU pokazuju da nezavisne brokerske kuće, odnosno one koje nisu bile dio jače financijske tj. bankarske grupacije, uglavnom nisu imale uspjeha, jer su vrata tih tržišta ulaskom u EU otvorena svim velikim svjetskim ‘igračima’. Stoga je ova odluka više povezana uz potrebu jačanja pozicija prije ulaska u EU nego uz trenutnu krizu, istaknuo je Daniel Nevidal, osnivač Interkapitala.

Kriza se negativno odražava na poslovanje manjih brokerskih kuća u Hrvatskoj i sigurno će potaknuti daljnju konsolidaciju, ističu predstavnici FIMA-e i Interkapitala te pritom ne isključuju mogućnost da razvoj svog novog, spojenog društva ne temelje samo na organskom rastu, već i akvizicijama ili novim partnerstvima. O konkretnim detaljima pritom nisu željeli govoriti, no Horvat je kazao da već imaju “kontakte s nekim manjim društvima”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close