Facebook povećava broj dionica u IPO-u

Facebook će povećati broj dionica u početnoj javnoj ponudi (IPO) za 25 posto, čime bi mogao prikupiti preko 16 milijardi dolara, kazao je neimenovan izvor upoznat sa situacijom.

Kompanija koju je prije osam godina u sobi na Harvardu osnovao Mark Zuckerberg povećat će broj ponuđenih dionica za oko 85 milijuna, što znači da će se u petak na tržištu naći oko 422 milijuna dionica, kazao je za Reuters izvor koji je želio ostati anoniman jer je ta informacija povjerljiva. Zahvaljujući povećanom broju dionica i nedavno najavljenom podizanju njihove cijene, Facebookova početna javna ponuda bit će treća najveća u američkoj povijesti, nakon onih Vise i GM-a.

U Facebooku nisu željeli komentirati povećanje broja dionica o kojem je prvi put u utorak izvijestio CNBC. Društvena mreža pokušava iskoristiti masovnu potražnju budući da usporavanje rasta broja korisnika i prihoda dovodi u pitanje dugoročni uspjeh kompanije. Ta javna ponuda, najveća u Silicijskoj dolini, zasjenit će onu Googlea iz 2004. čija je vrijednost iznosila oko dva milijarde dolara.

Zbog velike potražnje Facebook je povisio raspon ciljane cijene dionica na 34 do 38 dolara po dionici, s ranije određenih 28 do 35 dolara. Time se njegova tržišna vrijednost povećava na 93 milijarde do 104 milijarde dolara i konkurira tržišnoj vrijednosti kompanija kao što je Amazon.com, a premašuje onu Hewlett-Packarda i Della zajedno.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve