EU Observer: Slovenija želi Hrvatskoj naplatiti ulazak u EU 172 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2012. u 11:35

Portal EUobserver osvrnuo se u petak na najavu slovensku blokade člankom naslovljenim “Slovenija želi Hrvatskoj naplatiti ulazak u EU 172 milijuna eura”, u kojem objašnjava najavu slovenske strane da će blokirati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora ako se Zagreb ne pristane da se pitanje obeštećenja štediša Ljubljanske banke riješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.

U članku se ciitira izjava predsjednika odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta Jožefa Horvata da će Slovenija pokrenuti ratifikaciju pristupnog ugovora tek kad se spor oko Ljubljanske banke riješi “u skladu s međunarodnim pravom”. EUobserver navodi da je Ljubljanska banka ostala dužna 172 milijuna eura prema 130.000 hrvatskih štediša.

U četvrtak je vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša. EUobserver navodi da slovensko stajalište ne predstavlja iznenađenje u Bruxellesu te citira neimenovane diplomate koji kritiziraju Ljubljanu zbog unošenja bilateralnih pitanja u proces proširenja.

“Nitko u Europskoj uniji ne voli kada su europska pitanja povezana s bilateralnim problemima, kad bi svi to činili to bi zasjenilo proširenje u potpunosti. Svatko bi mogao izvući nešto iz torbe protiv svoga susjeda i to bi zagadilo cijelo ozračje”, rekao je za taj portal neimenovani europski diplomat.

Također se navodi da ovo nije prvi put da Slovenija blokira hrvatski put prema EU-u, navodeći primjer iz 2008. kada su pregovori bili blokirani zbog razgraničenja na moru.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close