ECB kupuje državne obveznice i povećava likvidnost bankama

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2011. u 17:10

Europska središnja banka (ECB) dala je danas signal da kupuje državne obveznice u odgovoru na produbljivanje dužničke krize, a ponudila je također i novi krug likvidnosti bankama.

No, čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet također je dao naslutiti da bi kamatne stope mogle i dalje rasti, nakon što je na današnjem mjesečnom zasjedanju odlučeno da ključna kamatna stopa ostane na 1,5 posto. “Nastavit ćemo vrlo pozorno pratiti sva kretanja koja bi mogla povećati rizike za cjenovnu stabilnost”, kazao je Trichet na današnjoj tiskovnoj konferenciji nakon zasjedanja ECB-a, ponovivši istu frazu kao i prošlog mjeseca nakon odluke o kamatnim stopama.

Ekonomisti su prije zasjedanja ECB-a kazali da bi upotreba iste fraze signalizirala daljnji rast kamatnih stopa u ovoj godini, premda tržišta ne očekuju njihovo podizanje prije 2012. zbog produbljivanja dužničke krize. Trichet je nadalje kazao da je program otkupa obveznica, koji nije bio aktivan od ožujka, još uvijek u funkciji.

“Taj je program u tijeku, a mi smo potpuno transparentni,” rekao je Trichet, dodajući kako će tjedni ECB-ovi podatci o kupnji obveznica pokazati da je središnja banka poduzimala takve poteze. Nikada nisam rekao da je program neaktivan, dodao je. Trgovci kažu da su vidjeli da ECB kupuje portugalske i irske državne obveznice na sekundarnom tržištu u vrijeme dok je Trichet govorio, no ne i one Italije i Španjolske, koje su također teško pogođene dužničkom krizom. Trichet je zamalo to i potvrdio. Upitan o kupnji obveznica, rekao je: “Ne bih se iznenadio kada bi to i prije kraja ove telekonferencije vidjeli.”

Središnja banka našla se pod pritiskom da djeluje nakon što je eskalirala dužnička kriza u eurozoni posljednjih nekoliko tjedana, izazvavši snažan rasta prinosa na talijanske i španjolske obveznice. Trichet je također rekao da će komercijalnim bankama osigurati likvidnost koliko im bude potrebno najmanje do kraja ove godine, a najavio je novi krug likvidnosti bankama u šestomjesečnom razdoblju. “S obzirom na obnovljene napetosti na nekim financijskim tržištima ECB je također odlučio poduzeti dodatne operacije refinanciranja s rokom dospijeća od oko šest mjeseci”, kazao je Trichet.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Još samo treba reći da EU kolonizira i pruzima resurse i bogatstva preko novca kao duga. Stoga se treba zalagati za razdvajenje stvaranja i posuđivanja novca. http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca

Nadam se da će se EU raspasti do 01.07.2013. i da će svaka država sama kusati što je zakuhala .

Grčka 350 miliardi !

Italija 1.000 miliardi Eura !……itd.

Ako slučajno preživi i mi uđemo u EU 3013. morat ćemo plačati njihovu rastrošnost bez pokriča !
Kao što sada Slovenija plaća za Grčku 150 miliona Eura !

Ako slučajno EU preživi i mi uđemo , vrlo brzo će se raspasti , kao što su se raspale sve države u koje su Hrvati ušli .

Pa zašto smo mi izašli iz svih tih država ?

Zato jer su nas svi čerupali !

Kao što već rade naši Kolonizatori iz EU .

New Report

Close