Disneyev čovjek priskače u pomoć Appleu

Autor: Vesna Sesvečan , 16. studeni 2011. u 09:35

Ono što su mnogi na Wall Streetu očekivali dogodilo se jučer. Odlaskom velikog vizionara Silicijske doline Steva Jobsa Apple mijenja formaciju u gornjim redovima kako bi se pripremio za novi okršaj s Amazonom i Googleom na polju distribucije video sadržaja.

Prvo, novo/staro ime Apple, je Arthur D. Levinson, dojučerašnji co-direktor kompanije od 2005. godine, član uprave triju Appleovih odbora: odbora za reviziju i financije, odbora za imenovanje i korporativno upravljanje te odbora za naknadu. Svojoj novoj dužnosti nezavisnog predsjednika kompanije Levinson će sada pridružiti i staru funkciju člana odbora za reviziju.

Novim članom upravnog odbora imenovan je Robert A. Iger, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Walt Disney, čovjek kojega je sa Jobsom vezalo poznanstvo iz Disneya čiji je član bio i Jobs, a kasnije i poslovni odnos nakon što je Disney kupio Pixar koji je Jobs preuzeo 1986. godine. Tim imenovanjem Iger će se pridužiti Appleovu odboru za reviziju.

Nova imenovanja pokušaj su da se uzdrma rascjepkano televizijsko tržište, a prvi korak u tom smjeru Apple je poduzeo prije godinu dana sa svojim iTunesom, a očekuje se kako će ovoga tjedna Google najaviti online glazbeni servis sličan iTunesu.

“Apple s vremenom namjerava dobiti više na polju distribucije video sadržaja i ima smisla da se netko poput Igera iz Disneya veže uz Apple”, izjavio je Michael Corty, analitičar investicijsko-istraživačke kompanije Morningstar.

“Proteklih nekoliko godina Robert Iger i ja vrlo dobro smo se upoznali. Njegova strateška vizija Disneyja temelji se na tri osnove: generiranje najboljeg kreativnog sadržaje, poticanje inovacija i korištenje najnovije tehnologije te širenje na nova tržišta diljem svijeta. To Igera čini idelnim Appleovim kandidatom”, rekao je Tim Cook, Appleov glavni izvršni direktor.
“S druge strane, od kada se pridružio odboru 2000. godine, Arthur Levinson je uvelike pridonio Appleu. On je co-direktor koji se najduže s nama, a njegov uvid i vodstvo od neprocjenjive su važnosti za kompaniju, naše zaposlenike i dioničare”, dodao je Cook, a mnogi se analitičari slažu kako je imenovanje Levinsona nezavisnim direktorom vrlo dobar potez.

Arthur D. Levinson je predsjednik Genentecha i član upravnog odbora Rochea. Godine 1980. pridužio se Genentechu kao znanstvenik, da bi od 1995. do 2009. sjedio na mjestu glavnog izvršnog direktora kompanije. Također je bio direktor Amyrisa, NGM Biopharmaceuticalsa, Broad Instituta MIT-a i Harvarda. Levinson je autor ili koautor više od 80 znanstvenih članaka i ima 11 patenata priznatih u SAD-u. Levinson ima diplomu znanstvenika sa Sveučilišta Washington i doktorat biokemijskih znanosti sa Sveučilišta Princeton.

Robert A. Iger izgradio je Disneyevu povijest akvizicijom Pixara 2006. i Marvela 2009. godine. U lipnju 2011. postao je član uprave US-China Business Councila, a u lipnju 2010. predsjednik Barack Obama imenovao ga je predsjednikom Izvoznog vijeća, odnosno osobnim savjetnikom na području promoviranja izvoza, radna mjesta i sveukupnog rasta. Iger je također član vijeća partnerstva za novo američko gospodarstvo, koalicije gradonačelnika i poslovnih čelnika diljem SAD-a koji podržavaju sveobuhvatne reforme imigracije. Robert A. Iger diplomirao je na Ithaca College.

U međuvremenu, a nakon što su dugo vremena stajale na 389.12 dolara, Appleove su dionice ovoga mjeseca pale za četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close