Deficit tekućeg računa platne bilance u prvom kvartalu 1,5 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2011. u 12:00

Preliminarni podaci središnje banke o platnoj bilanci Republike Hrvatske potvrdili su uobičajen deficit u prvom tromjesečju, navodi se u analizi Raiffeisen Consultinga.

Manjak na tekućem računu iznosio je 1,48 milijardi eura što je 145 milijuna eura veći deficit u odnosu na isto tromjesečje lani. Udio tekućeg računa u BDP-u iznosi 1,41 posto, što je blago pogoršanje u odnosu na kraj prošle godine kada je dosegnuo povijesni minimum od 1,09 poto (revidiran zbog revizije podataka o BDP-a i platne bilance), ali se i dalje nalazi na znatno nižim razinama u odnosu na pretkrizna razdoblja, a posljedica je relativno niske razine uvoza roba pod utjecajem kontrakcije domaćeg gospodarstva i smanjenja domaće potražnje.

Pogoršanje salda na tekućem računu u odnosu na kraj 2010. odnosno produbljivanja manjka očekivano je posljedica produbljivanja manjka na računu roba koji je u prvom tromjesečju iznosio 1,38 milijardi eura uslijed blagog rasta uvoza, ali i pada robnog izvoza, pojašnjavaju Raiffeisenovi analitičari. Pritom napominju da su na vrijednosti uvoza svakako utjecale i cijene na svjetskim tržištima odnosno nepovoljna kretanja na svjetskim robnim burzama.

Ono što je primjetno je i godišnje pogoršanje na računu dohotka na kojem se evidentiraju isplate dohodaka (dividendi, kamata i ostalih oblika prinosa) po osnovi držanja financijske imovine između rezidenata i nerezidenata. Deficit na ovom računu iznosio je 495 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura više no u istom razdoblju lani. Tekući transferi bilježe uobičajen suficit koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 228 milijuna eura, ali je na godišnjoj razini niži 10 posto odnosno za 25 milijuna eura.

Na kapitalnom računu vidljivo je da su inozemna izravna ulaganja iznosila svega 129 milijuna eura što je 77,6 posto manje no u istom razdoblju lani, a zorno odražava (ne)sklonost stranih investitora prema našem tržištu, stoji u analizi. Unatoč niskoj razini deficita na tekućem računu očito je da razina stranih direktnih investicija koje su najpovoljniji oblik financiranja deficita nije dovoljna. FDI se smatraju najpovoljnijim izvorom financiranja deficita budući da predstavljaju dugoročni kapital pa su u pravilu u u funkciji dugoročnog razvoja koji bi trebao u dugom roku kroz povećanje proizvodnje i konkurentnosti smanjiti i deficit tekuće bilance, pojašnjavaju analitičari. Tehnička ravnoteža u slučaju izostanka priljeva inozemnih investicija ostvaruje se ili inozemnim zaduživanjem ili smanjenjem međunarodnih pričuva.

Tijekom ove godine analitičari očekuju oporavak uvoza te nastavak rasta izvoza, što će dovesti do blagog pogoršanja stanja na tekućem računu u odnosu na prošlu godinu. Međutim, s obzirom na smanjenu domaću potražnju, udio deficita u BDP-u još uvijek će biti ispod razina prije krize. Najznačajniji prihod na računu usluga, onaj od turizma, koji je u 2010. podbacio, trebao bi u ovoj godini zabilježiti rast (oko 5 posto) pozitivno utječući na račun usluga i tekući račun platne bilance, zaključuje se u analizi.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close