Cijene nafte stabilne uoči europskog summita

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2011. u 14:55

Cijene nafte stabilizirale su se danas u Londonu iznad razine od 109 dolara budući da financijska tržišta očekuju dva ključna summita na kojima bi europski čelnici trebali dogovoriti rješenje za dužničku krizu u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena, na 109,66 dolara, nakon što je tijekom jutra dosegla najvišu razinu od 110 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 35 centi, te se barel prodavao po 86,42 dolara. Francuska i Njemačka su priopćile da će europski čelnici u nedjelju detaljno ispitati sveobuhvatno rješenje za krizu i nastojati ga usvojiti najkasnije do srijede.

Teškoće u postizanju dogovora nagrizaju povjerenje u Europi. Tako se njemačka poslovna klima u listopadu pogoršala četvrti mjesec zaredom, spustivši se na najnižu razinu od sredine 2010., što potpiruje bojazni da je najveće europsko gospodarstva na pragu oštrog usporavanja. “Veliki rizik za tržišta je da čelnici EU-a možda neće napraviti ono što se od njih očekuje a to je rješenje za dužničku krizu”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

“Ako se ne pojavi znak da je na pomolu konačno rješenje, nesklonost rizicima još će se više povećati a trgovina robama oslabjeti”, dodao je. Ulagači se boje da bi duboka podjela između Francuske i Njemačke mogla značiti da neće biti postignut veći napredak na jačanju ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost EFSF-a. Glavna točka razmimoilaženja je modus povećanja kapaciteta fonda, koji trenutno iznose 440 milijardi eura. Francuska strahuje da bi odabir nepovoljnog modusa mogao ugroziti njezin kreditni rejting. Na američkom je tržištu cijene podupro očekivanje hladnije zime u SAD-u, zbog čega se očekuje rast potražnje za loživim uljem.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 108,65 dolara, što znači da je bila 1,46 dolara viša nego dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close