Brahimi počašćen i prestrašen

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2012. u 12:50

Alžirski diplomat Lahdar Brahimi rekao je u petak glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da je počašćen i preplašen time što je izabran za voditelja međunarodne posredničke misije s ciljem okončanja nasilja u Siriji.

Brahimi se u petak sastao s Banom po prvi put otkako je pristao naslijediti Kofija Annana kao izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju. Iako će službeno dužnost preuzeti 1. rujna, diplomati kažu da je već počeo ispunjavati Annanovu ulogu.

“Glavni tajniče, kada ste me nazvali i ponudili posao bio sam počašćen i preplašen i još sam u takvom stanju”, kazao je Brahimi Banu na sastanku u New Yorku.

“Sirijski narod će nam biti prva briga. Njihovi interesi su nam na prvom mjestu. Pokušat ćemo im pomoći najviše što možemo, nećemo žaliti truda”, kazao je bivši alžirski premijer i veteran diplomacije.

Brahimi je nekoliko dana oklijevao prije nego što je prihvatio posao koji je francuski veleposlanik pri UN-u nazvao “nemogućom misijom”.

“Što dulje traje sukob, više će ljudi biti ubijeno i patiti. Vaše čelništvo će biti jako važno, vi imate puno poštovanje i potporu međunarodne zajednice, a što je najvažnije imate potporu Vijeća sigurnosti”, kazao mu je Ban.

Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN-a, nakon šest mjeseci napušta dužnost mirovnog posrednika u Siriji jer njegova nastojanja i planovi nisu donijeli nikakva rezultata u zaustavljanju sukoba u Siriji.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close