Bilanca tekućih transakcija u minusu 2,04 mlrd eura

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2007. u 14:15

Udio deficita tekućeg računa bilance plaćanja u BDP-u (7,9 posto) blago je pogoršan u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno cijelu 2006.

Prema preliminarnim podacima HNB-a, saldo bilance tekućih transakcija u prvom tromjesečju 2007. godine, zabilježio je manjak u iznosu od 2,04 milijardi eura, što predstavlja blagi rast u iznosu od 91 milijuna eura ili 4,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2006. Udio deficita tekućeg računa bilance plaćanja u BDP-u (7,9 posto) blago je pogoršan u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno cijelu 2006. Prema mišljenju Raiffeisen Consultinga, na produbljivanje deficita već uobičajeno su utjecala kretanja na računu roba odnosno produbljivanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom koji je ipak ublazen pozitivnim doprinosom usluga (sto je bilo i očekivano). Naime, za razliku od istog tromjesečja lani, bilanca računa usluga zabilježila je suficit u iznosu od 93 milijuna eura. S druge strane, prihodi na osnovu izvoza roba zabilježili su tek blagi rast od 1,7 posto, dok su rashodi na osnovu uvoza roba porasli za dodatnih 330 milijuna eura ili 8,5 posto. Saldo transfera, iako pozitivan i u 2007. godini bilježi nešto manji suficit, a što je posljedica manjih priljeva sredstava na ovaj račun koji traje u posljednje dvije godine.
U prvom je tromjesecju ostvaren i priljev od 1,2 milijarde a izravnih inozemnih investicija sto je 690 milijuna eura ili čak 133 posto viši no u istom tromjesecju lani (a na što su svakako najviše utjecale dokapitalizacije u financijskom sektoru). Kumulativno u posljednjih dvanaest mjeseci inozemne izravne investicije premašuju apsolutni iznos deficita tekućih transakcija, što je osobito važna činjenica buduci da FDI predstavlja jedan od najvažnijih izvora financiranja deficita platne bilance.
(RBA analize)

Komentirajte prvi

New Report

Close