Bernanke: Fed još uvijek ima načina za poticanje gospodarstva

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2011. u 10:40

Guverner američke središnje banke Fed Ben Bernanke izjavio je u petak da njegova ustanova još uvijek ima “spektar oruđa” koja može koristiti za stimuliranje gospodarstva, međutim, nije spomenuo gdje i kako bi ona mogla biti korištena, javlja Voice of America.

Bernanke je to izjavio na jednom skupu vodećih američkih ekonomista u odmaralištu Jackson Hole u Wyomingu. Ulagači i ekonomisti su danima spekulirali što bi on mogao nagovijestiti u svom govoru o novim pokušajima stimuliranja gospodarstva. Bernanke je rekao kako je većina gospodarskih politika koje podržavaju snažan rast izvan dosega središnje banke. Dodao je i da su nedavni sporovi oko povećavanja praga zaduživanja zemlje, vladina potrošnja i druga pitanja nanijeli štetu gospodarstvu, tako što su potkopali povjerenje potrošača i biznisa.

Guverner je također pozvao Washington da pomogne gospodarskom rastu tako što će iznaći načine da se nosi s dugom i usvoji djelotvornu poreznu, trgovinsku i regulativnu politiku. Dodao je kako je nužno da se dugoročno smanji dug, međutim, zatražio je od političara da se to učini bez rezanja potrošnje koja podržava krhki oporavak kratkoročno.

Do Bernankeovog govora došlo je ubrzo nakon što su objavljena izvješća iz kojih se vidi da se je američko gospodarstvo sporije raslo u drugom tromjesečju nego što se pretpostavljalo. Stručnjaci iz američkog Ministarstva trgovine kažu da se gospodarstvo povećavalo po stopi od 1 posto u razdoblju od travnja do lipnja, što je još niže od ionako niske prognoze za taj kvartal od 1,3 posto.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

a on je baš pravo magare. Kakva ekipa za očevid…

Veleposlanik USA iz Hrvatske Foly poslao je depešu u Ameriku :

” Magarac počinje plivati tek kad mu voda dođe do ušiju ! ”

Tu metodu će primjeniti Ameri na svoje gospodarstvo odmah , čim im voda dođe do ušiju .

odličan govor

New Report

Close