Beograd: Potpora izgradnji PEOP-a

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2009. u 18:05

Predstavnici zemalja uključenih u projekt Paneuropskog naftovoda (PEOP) – Hrvatske, Slovenije, Italije, Rumunjske i Srbije, poduprli su danas na sastanku u Beogradu izgradnju tog energetskog koridora, te pokrenuli inicijativu da se na trasi tog naftovoda izgradi i plinovod.

Članovi međudržavnog odbora koji prati ostvarenje PEOP-a na sastanku u srbijanskom ministarstvu energetike, poduprli su inicijativu za izgradnju energetskog koridora od Constanze do Trsta, što predviđa mogućnost gradnje plinovoda na planiranoj trasi naftovoda. “Predstavnici svih pet zemalja kroz koje trasa energetskog koridora treba proći spremni su u iduća dva mjeseca češće razgovarati o tom projektu, što se posebice odnosi na zajedničku tvrtku za izgradnju naftovoda PDC te na organiziranje investicjske konferencije za izgradnju naftovoda”, kazao je pomoćnik srbijanskog ministra energetike Slobodan Sokolović.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka međudržavnog odbora Sokolović je kazao da bi političke odluke o energetskom koridoru u svih pet zemalja trebale biti donesene do rujna ili listopada ove godine. Podsjetivši kako je PEOP jedan od prioriteta na popisu Europske komisije, Sokolović je naglasio da je za gradnju naftovoda, potrebno oko 3,2 milijarde eura te da će razvojna tvrtka za taj projekt PEOP PDC uskoro izraditi procjenu troškova. Sokolović je izjavio da su slovenske i talijanske privatne tvrtke izrazile zanimanje za priključenje PDC-u. Predsjedanje međudržavnim odborom od lipnja bi trebala preuzeti Hrvatska.

Ostvarenje projekta paneuropskog naftovoda trebalo bi omogućiti prijevoz nafte iz kaspijskog područja do rumunjske luke Constanze, preko Srbije, Hrvatske i Slovenije do Trsta u Italiji. Ondje bi PEOP bio priključen na transalpski naftovod, koji dalje vodi prema Austriji i Njemačkoj.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close