Bago i Kuštrak u polemici oko toga koliki je Agrokorov izvoz

Autor: Danijela Jozić, VLM , 16. rujan 2011. u 13:45

Darinko Bago, prvi čovjek Končar-Elektroindustrije i Damir Kuštrak, potpredsjednik Agrokora, tijekom pauze na HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza, koja se danas održava u Dubrovniku, ušli su u napetu polemiku.

Kuštrak se, pred novinarima, pohvalio Bagi (inače predsjedniku udruge Hrvatski izvoznici) da je koncern Agrokor najveći hrvatski izvoznik, uz godišnji izvoz veći od Dukata i Podravke zajedno, te da premašuje 200 milijuna eura. Bago je na to replicirao kako se to ne može znati jer Agrokor javno ne objavljuje podatke o tome koliki im je konsolidirani izvoz. Rekao je da prema posljednjim službenim informacijama koje on ima Agrokorov izvoz ne premašuje 150 milijuna eura.

Pozadina njihove rasprave leži u tome da Agrokor unatoč visokom izvozu nikad nije dobio nagradu Hrvatskih izvoznika. I dok je za Agrokor Ivice Todorića očito sporna metodologija kojom se biraju tvrtke koje se nagrađuju preko Hrvatskih izvoznika, Darinko Bago smatra da najveća domaća kompanija nedovoljno transparentno podastire rezultate svojega izvoza.

Bago je Kuštraku rekao i da je Agrokor značajno veći uvoznik nego izvoznik i usto primatelj državnih potpora. Kuštrak je na to replicirao da Agrokor prima potpore samo kao najveći poljoprivredni proizvođač te da subvencije ne idu niti jednoj njihovoj prehrambenoj tvrtki.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo Bago!
Kakav izvoznik? Koji su im rokovi plaćanja? Koliko je ljudi propalo radi toga?
To su paraziti.

A što je Belje? Neprehrambena tvrtka?
Nevjerovatno, svaki dan čovjek nauči nešto novo…….

New Report

Close