Austrijanci upozoravaju na pogoršanje poslovne klime u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2008. u 15:40

Prema najnovijem istraživanju indeksa poslovne klime u Srednjoj i Istočnoj Europi „Thomson Reuters & OeKB Geschäftsklima Index -Mittelosteuropa“ inozemni direktni investitori zabilježili su od početka godine smanjenje vlastitih poslovnih ulaganja u ovim regijama.

Međutim sveukupno su sa poslovnim procesima vlastitih poduzeća jako zadovoljni te još uvijek gledaju sa optimizmom u budućnost, stoji u priopćenju Trgovinskog odjela Austrijskog veleposlanstva u Zagrebu. U ovom istraživanju je sudjelovalo oko 400 austrijskih poduzeća koja imaju vlasničke udjele u 1.400 poduzeća u Srednjoj i Istočnoj Europi. Rizik negativnih posljedica međunarodne financijske krize na gospodarstvo Srednje i Istočne Europe strani direktni investitori procjenili su zanemarivim. Usprkos smanjenom optimizmu u odnosu na početak godine pri procjeni konjukturnih kretanja, poboljšanje gospodarskog razvoja u sljedećim mjesecima još uvijek očekuje 43 posto ispitanih poduzeća, navodi se u priopćenju. Pozitivno raspoloženje direktnih investitora ruši se na području njihovih investicijskih strategija – prema istom istraživanju u sljedećim mjesecima čeka na realiziranje 140 novih investicijskih projekata. Najbolja poslovna klima zabilježena je u Rusiji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Ukrajini. U skladu s tim su i konjunkturna očekivanja optimistična kao i atraktivnost moguće lokacije za nove investicije te se navodi kako će 46 posto od svih planiranih novih investicijskih projekata biti realizirano u ovim zemljama.

Najjasnije pogoršanje poslovne klime u odnosu na početak 2008. , od svih promatranih zemalja zabilježeno je u Hrvatskoj. Prema rezultatima su i strategije investiranja defenzivne: postojeća poduzeća se uglavnom ne proširuju, a 6 posto direktnih investitora planira u sljedećih 12 mjeseci povući kapital iz hrvatskih udjela vlasničke strukture. Slične rezultate zabilježilo je i istraživanje Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu koje je proveo među austrijskim poduzećima u Hrvatskoj početkom godine.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jedan gospodin iz RH je unazad 15-ak godina otvorio firmu u Rusiji.Čim je krenuo sa poslom javila se neka ruska firma koja bi mu vodila knjigovodstvo.I ako je on imao to rješeno savjetovali su mu da uzme ruse.To je ustvari bila mafija.
I on primjera radi vozi robu kroz rusiju ,pa čim uđe u rusiju javi se njima i oni ga dalje u pravom smislu štite.
E sad,nakon svega toga Rusija poželjna za ulaganje i ima poboljšanu poslovnu klimu a kod nas to nazaduje.
Nazaduje zato što kod nas svi nešto traže i ometaju pa kad se sva sabere ispada gora nego ruska mafija.

New Report

Close