Američke pripreme za grčko napuštanje eura uključuju i kamione pune keša

Autor: M.B. , 03. rujan 2012. u 12:55

Iako Grčka očajnički pokušava izbjeći bankrot zbog vlastitih dugova, američke kompanije se pripremaju za ono što je nekoć bilo nezamislivo: Grčka bi uskoro mogla biti prisiljena na izlazak iz eurozone, piše New York Times.

Bank of America Merrill Lynch razmišljala je o punjenju kamiona gotovinom, koje bi potom poslala preko grčke granice kako bi njezini klijenti mogli nastaviti s plaćanjem lokalnih zaposlenika i dobavljača u slučaju da novac postane nedostupan. Ford je prilagodio svoje računalne sustave kako bi mogli biti u mogućnosti odmah poslovati s novom grčkom valutom. Nitko još ne zna koliki će šok uzrokovati izlazak Grčke, no velike američke banke i konzultantske firme već savjetuju svoje korporativne klijente kako se trebaju pripremiti za rasipanje eurozone. To je velik kontrast u odnosu na uvjeravanja europskih političara prema kojima je kriza pod kontrolom a valutna unija je održiva. Europska središnja banka će u četvrtak razmotriti mjere kojima bi se trebao olakšati pritisak na europske zemlje koje žude za gotovinom.

JPMorgan Chase ništa ne prepušta slučaju. Već su otvorili nove račune za nekoliko američkih divova, koji su rezervirani za novu grčku drahmu ili bilo koju drugu valutu koja bi mogla zamijeniti euro u ostalim zemljama. Svjetske burze su se tokom ljeta oslanjale na nadu da će europske vođe riješiti dužničke probleme u Europi, no brzi tempo priprema velikih kompanija za potencijalni izlazak Grčke iz eurozone, koje su se također odvijale tokom ljeta, sugestira da su investitori ipak pretjerali s optimizmom. Mnogi su izvršni direktori jako skeptični oko toga da će Grčka uspjeti voditi strogu fiskalnu politiku koju Europa zahtjeva u zamjenu za financijsku pomoć. Grčko napuštanje eura bi vjerojatno moglo izazvati nemir na globalnim tržištima, koja su tokom zadnje dvije i pol godine već iskusila periodične prodaje, i to svaki put kada buknu europski dužnički problemi. Izlazak Grčke iz eurozone bi povećao i pritisak na Italiju i Grčku, dvije velike gospodarske sile koje se također bore s dužničkom krizom.

“Može se sa sigurnošću reći da se komapnije pripremaju”, rekao je Paul Dennis, menadžer u privatnoj savjetodavnoj firmi. Anketa koju su proveli tokom ljeta otkriva da 80 posto njihovih ispitanih klijenata očekuje da će Grčka napustiti eurozonu, a među njima čak petina vjeruje da će primjer Grčke slijediti još zemalja. “Kada smo prije petnaest mjeseci počeli ovo razmatrati, rekli smo da je to nezamislivo”, kaže Heiner Leiste, partner u Boston Consulting Group iz Kölna. “Sada to više nije niti nemoguće niti nezamislivo”, zaključio je Leiste. Njegova firma, kao i PricewaterhouseCoopers, radi na procjenama kada bi moglo doći do povlačenja Grčke – primjerice, vijest bi mogla stići petkom navečer, kada su globalna tržišta zatvorena. Ubrzo bi moglo uslijediti privremeno zatvaranje banaka, te zatvaranje burze dionica i većine financijskih institucija, dok istovremeno nove kontrole kapitala otežavaju premještanje novca izvan a i unutar zemlje.

“Vodili smo razgovore s nekoliko desetaka kompanija te smo radili za neke od njih”, rekao je Peter Frank iz Pricewaterhousea. “Sve se to dogodilo tokom posljednjih 90 dana”, kaže. “Kompanije postavljaju neka vrlo detaljna pitanja, kao što što je: Što da učinimo ukoliko se vijest o izlasku Grčke iz eurozone objavi u petak tokom noći? Neke su kompanije pripremile planove za tu mogućnost, a prema nekim od njih kompanije će se vlakom zaputiti u Atenu s 50 000 eura kako bi platili zaposlenicima”, kaže Frank.

Nedavni val priprema za izlazak Grčke iz eurozone koje su poduzele američke kompanije signaliziraju potpuni preokret u odnosu na njihov stav u prošlosti, smatra Carole Berndt, voditeljca globalnih transakcijskih usluga u Europi, Bliskom Istoku i Africi, u Bank of America Merrill Lynchu. “Kada smo počeli davati svajete, dolazili su po besplatne sendviče i čokoladne kekse”, našalila se Berndt. “Sada se to promijenilo i planiranje je usmjereno na tri osnovna scenarija: izlazak jedne zemlje, izlazak više zemalja i te potpuni raspad eurozone.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

izlazak grčke iz euzone neće imati negativne poslijedice po eu a pogotovo ne po hr… u stvari, jedino riješenje za izlazak iz krize uz održanje eura i EU je da cjelokupan "piigs" napustiti eurozonu i uvede natrag svoju monetarnu suverenost

Ovo je svakako jako naivno. drugo tko uopće više ozbiljno vjeruje i bankama i novinama a treće ovkav članak je već izašao prije dva tri mjeseca i nešto slično je bilo prije godinu dana. i usput ak fakat izađe grčka za početak če morati vlakom putovati ne samo u atenu sa 5o000e nego i u portugal, španjolsku, irsku… tako da če biti jako zanimljivo putovati vlakom tih dana.

Ako je ovo i blizu istine, a moglo bi biti, najbolje što možemo je da spremimo zimnicu, napilamo ogrjevnog drva i pripremimo se za dugo vrijeme jada!
Onaj tko nešto posjeduje pospremiti u dolare, švicarce i zlato (van banke..u čarapi) po bilo kojoj cijeni pa i uz gubitak…jer bit će dugo i bolno!!!

New Report

Close