Administracija koči “zeleno” poslovanje

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2011. u 12:15

Tvrtka za poslovno savjetovanje Sense Consulting u svibanjskom broju svoje analitičke publikacije Konsenseus ukazuje na stvarne probleme s kojima se države i investitori bore u realizaciji vlastitih projekata iz područja obnovljivih izvora energije (OIE).

Održivi razvoj, energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije te zaštita okoliša – postaju redovite teme među investitorima koji u OIE projektima prepoznaju poslovne prilike. Riječ je o mladoj, ali dinamičnoj grani industrije za čiju će punu uspostavu u Hrvatskoj biti potrebno dodatno pojednostaviti administrativne procedure, napominju iz Sense Consultinga.

U posljednjih dvadesetak godina tehnologija i primjena obnovljivih izvora energije važan su dio državnih i ekonomskih strategija svugdje na svijetu. Zakoni, pravilnici i direktive Europske Unije uz različite poticajne mjere stvaraju podlogu i potiču sve veći interes privatnog sektora, i u Hrvatskoj. Postupak koji investitor u Hrvatskoj mora proći kako bi proizvodio električnu energiju iz OIE iznimno je opsežan dok je i sama realizacija spora i otežana. Dodatne zapreke navedenom postupku ne nalaze se samo u nedostatku financijskih sredstava već u administrativnim procedurama, spajanju i pristupu električnoj mreži te ograničenoj dostupnosti informacija.

U usporedbi sa nekim zemljama Europske Unije, u Hrvatskoj su spomenuta ograničenja veća, a administrativne prepreke u znatnoj mjeri otežavaju sam postupak ishođenja potrebnih dozvola i pokretanja projekata. Dok primjerice, u Švedskoj za ishođenje dozvola za vjetroelektranu treba između 10 i 18 mjeseci, u Hrvatskoj se procjenjuje da postupak traje oko 60 mjeseci. U publikaciji je objašnjeno kako je za primjere sličnih projekata u Njemačkoj potrebna jedna do dvije dozvole, dok će u Hrvatskoj za isti postupak biti potrebno ishodovati čak 6 dozvola.

Činjenica je kako Hrvatska ima još puno posla do uspostave jednostavnog, funkcionalnog i poticajnog sustava proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Stručnjaci Sense Consultinga savjetuju primjenu nekoliko provjerenih rješenja pri suočavanju s administrativnim zaprekama. Među njima se nalazi osnivanje one-stop-shopa (jedinstvenog regulatornog tijela) za OIE, jasno definiranje rokova te pojednostavljenje procesa za manje OIE sustave.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close