‘Zviždač’ srušio bankovnu tajnu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2018. u 22:00
Bivši bankar Rudolf Elmer/REUTERS

Švicarski Vrhovni sud odlučio da čuvanje podataka ne vrijedi u inozemstvu.

Najviši švicarski sud u srijedu je odlučio kako se zakon o bankovnoj tajni ne može primijeniti na cijeli svijet čime je omogućio da "zviždači" iz poreznih oaza nastave otkrivati utajivače poreza.

Kako prenosi Reuters, Savezni vrhovni sud u Lausanni odbacio je glasovanjem 3-2 žalbu tužiteljstva iz Züricha na odluku o kazni bivšem bankaru Rudolfu Elmeru. On je vodio ured banke Julius Bär na Kajmanskom otočju do 2002. godine. Nakon odlaska iz banke poslao je WikiLeaksu dokumente o klijentima koji su u toj poreznoj oazi skrivali prihode od poreznika, kao i poreznim vlastima širom svijeta.

Švicarski zakon o bankarstvu zahtijeva od zaposlenika banaka koje nadzire tamošnja središnja banka da strogo čuvaju podatke o klijentima, po čemu je Švicarska desetljećima poznata, pa je tužiteljstvo optužilo Elmera za kršenje tog zakona.

Međutim, sud u Zürichu je 2016. presudio kako se zakon o bankovnoj tajni ne može primijeniti na zaposlenika karipske podružnice. No, Elmer je uvjetno osuđen.

Tužitelji su u žalbi naveli da ako se zakon ne može primijeniti na ljude u inozemstvu povezanima sa švicarskim bankama, poništava se suština bankovne tajne s "dalekosežnim posljedicama koje ne mogu biti prihvatljive". Za Elmera su tražili 36 mjeseci zatvora. Osim žalbe tužiteljstva, Vrhovni je sud odbacio i Elmerovu žalbu na uvjetnu kaznu, pa je odluka ciriškog suda pravomoćna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close