Zarade Korporativne Amerike ove godine rastu samo 1,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2015. u 10:08
Foto: Thinkstock

Zbog niske cijene nafte i visokog tečaja dolara, američke bi kompanije ove godine mogle zabilježiti rast zarada za samo 1,7 posto, što bi bio njihov najslabiji rezultat od posljednje recesije.

Zbog niske cijene nafte i visokog tečaja dolara, američke bi kompanije ove godine mogle zabilježiti rast zarada za samo 1,7 posto, što bi bio njihov najslabiji rezultat od posljednje recesije.

Analitičari u najnovijoj anketi Reutersa očekuju pad dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,7, a u drugom za 0,1 posto u odnosu na ista lanjska razdoblja.

Situacija bi se trebala ponešto poboljšati u drugom dijelu godine, pa bi u cijeloj 2015. kompanije mogle ostvariti prosječan rast zarada za 1,7 posto na godišnjoj razini.

To je znatno manje u odnosu na procjene iz ankete Reutersa na početku godine, kada su analitičari prognozirali rast zarada za 8,1 posto. Bio bi to i najmanji rast od recesijske 2009. godine, kada su zarade pale za 5,5 posto.

To je ponajviše posljedica kretanja cijene nafte ispod 50 dolara po barelu, zbog čega analitičari očekuju pad zarada američkih naftnih divova za 55 posto u odnosu na prošlu godinu. Prije godinu dana cijene nafte kretale su se iznad 100 dolara po barelu.

Isključe li se iz procjena američki energetski divovi, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ove bi godine mogle porasti 8,4 posto, pokazuje anketa Reutersa.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i skok vrijednosti dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

U odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta dolar je od lanjskog lipnja ojačao za 23 posto, ponajviše prema euru, pa je cijena jedinstvene europske valute, po prvi puta nakon 12 godina, zaronila ispod razine od 1,05 dolara.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

"Otvoreno je pitanje hoće li ove godine uopće biti rasta zarada kompanija iz S&P 500 indeksa jer bi dolar mogao dodatno ojačati, a cijena nafte ostati niska, možda i dodatno pasti", kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Europske kompanije očekuju rast zarada zbog slabog eura

Jačanje dolara prema euru posljedica je očekivanja da će američka središnja banka Fed već polovicom ove godine povećati kamatne stope, dok će Europska središnja banka (ECB), koja je prošloga tjedna počela kupovati državne obveznice, vjerojatno još godinama voditi labavu politiku.

I dok jačanje dolara loše utječe na američke kompanije, slabljenje eura pozitivno utječe na kompanije iz eurozone, jer zbog toga njihovi proizvodi postaju konkurentniji na svjetskom tržištu, što bi trebalo potaknuti njihov izvoz, a time i rast prihoda te zarada.

Kompanije iz eurozone oko 50 posto svojih prihoda ostvaruju izvan regije, a analitičari procjenjuju da pad tečaja eura od 10 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta dovodi do rasta zarada europskih kompanija za 6 do 8 posto.

Kako je euro u odnosu na košaricu valuta u godinu dana oslabio 16 posto, zarade kompanija mogle bi porasti između 10 i 13 posto.

"Godinama smo bili hendikepirani zbog jačanja eura, no sada se vjetrovi mijenjaju. Pozitivni tečajni učinci omogućit će nam osjetno povećanje prodaje i zarade u 2015.", kaže Jean-Paul Agon, izvršni direktor francuske kozmetičke kompanije L'Oreal.

Komentirajte prvi

New Report

Close