Zamrznut novac pobunjenika

Autor: Ana Lučin , 15. rujan 2010. u 22:00

Tvrtka za koju se sumnja da je upletena u prijevare preporuča klijentima strpljenje i šutnju

Austrijska tvrtka Future Trend Investment Holding (FTIH) zamrznut će sredstva ulagača koji su protiv nje podigli kaznene prijave, objavljeno je na njihovim web stranicama namijenjenim klijentima. “Nekolicina klijenata koji su dali punomoć odvjetniku ulaze u spor oko potraživanja, a sve to temelje lažnim navodima za što postoje pismeni dokazi. U slučaju spora certifikati tih klijenata su zamrznuti na neodređeno vrijeme”, navodi se u jednom od priopćenja.

Tvrtka se ovih dana spominje kao jedan od aktera sumnjivih financijskih konstrukcija u kojima su hrvatski građani gubili značajne svote. Nekoliko građana, koji su vjerovali da će postati dioničari britansko-austrijske banke, podiglo je prijave i angažiralo odvjetnika Miroslava Vitaljića jer tvrde da su žrtve milijunske financijske prijevare. “Odvjetnik upitnog boniteta Miroslav Vitaljić, iz osobnih razloga već duže vrijeme pokušava kontaktirati neke FTIH klijente te neosnovano obećava kazneni progon vaših savjetnika te mogućnost da klijenti dobiju isplate dobiti prije isteka dvije godine”, poručuju iz FTIH-a. Za klijente koji pak nisu u sporu sa tvrtkom poslovanje se “i dalje odvija po planu i programu”. Najavom zamrzavanja uloženih sredstava onih koji su se drznuli prijaviti prijevaru, u FTIH-u izgleda pokušavaju preplašiti ulagače koji još uvijek dvoje oko podnošenja kaznenih prijava. Tome u prilog govori i preporuka “da radi zajedničkih interesa ne kontaktiraju s osobama van tvrtke”. “Preporučamo isključivo službeni kontakt sa FTIH-om preko savjetnika ili emailom”, navodi se na webu. Međutim, ako ne bude obećane isplate, čini se kako će biti još kaznenih prijava, i to u siječnju. Prijave nije podigla skupina zagrebačkih ulagača koja tada očekuje isplatu, jer se boje da uložena sredstva, ako prijave slučaj, definitivno nikada neće vidjeti. Nadaju se isplatama jer je njihov slučaj, smatraju, drugačiji od ovog poznatog javnosti. Iako su ime tvrtke i dokumenti isti kao i kod ostalih oštećenih građana, njima nije ‘prodana’ priča o dionicama banke. “U posao sam ušao još 2005., a sve transakcije su išle preko Austrije. Program se zvao Mat Profit i u njega sam uložio 1.500 eura. Rečeno nam je da tvrtka kupuje valute na inozemnim tržištima. Nakon uplate, iz Austrije mi je stigao obrazac s pečatom. Godinu kasnije dobio sam i potvrdu da sam zaradio 40 tisuća eura i da će mi dvomjesečno isplaćivati po 400 eura”, navodi naš sugovornik. “Isplate su trajale godinu i pol dana, tako da sam sav uloženi novac dobio natrag. U međuvremenu sam zaradu od 5 tisuća eura uložio u novi program, Mat Share Plus. Novac se ulaže u dionice, novčane fondove i drugdje”, navodi sugovornik. Kratko nakon toga javljaju im da je Mat. Investment Group propala i da je posao u cijelosti preuzeo austrijski FTIH. “Tada prestaju isplate za Mat Profit. S druge strane, za Mat Share Plus FTIH i dalje redovito objavljuje izvješća i ovisno o prinosima tvrtke, isplaćuje dobit. No, uglavnom se radi o iznosima do 1,5 posto vrijednosti uloženog ili se, kako stoji u izvješću, zbog gubitaka tvrtke ne isplaćuje novac. U svakom slučaju čekat ćemo siječanj, a ako nam dobit tada ne bude isplaćena, podnijet ćemo kaznene prijave”, zaključuje sugovornik.

Krug prevarenih

Novi posrednik
Najmanje 20 zagrebačkih ulagača u posao sa FTIH-om ušlo je preko stanovitog Elvisa Frgića koji dosad nije spominjan na popisu prijavljenih posrednika koji su obećavali enormnu zaradu na mali ulog.

Komentirajte prvi

New Report

Close