Zahvale državi što ih je spasila pa je tuže zbog toga

Autor: Tin Bašić , 10. siječanj 2013. u 19:30
Američki političari bijesni su zbog moguće AIG-ove tužbe o kojoj će konačna odluka biti donesena idućih tjedana

Bivši čelnik AIG-a traži da se kompanija pridruži njegovoj tužbi, a Fed proziva lihvarom jer je naplaćivao 14,5% kamate na kredit tom društvu.

Jedna od najvećih osiguravajućih kuća na svijetu, američki AIG, mogao bi se odlučiti na nesvakidašnji potez – tužbu protiv države i to zato jer ga je 2008. godine spasila od bankrota. I sama najava da se o tome razmišlja jer su uvjeti "bailouta" bili nepravedni izazvala je bijes američkih senatora i kongresmena, kao i velikog dijela javnosti. Da priča o tužbi bude još nevjerojatnija, AIG je upravo pokrenuo medijsku kampanju, koja je prvenstveno namijenjena televizijskim ekranima, a u kojoj se zahvaljuje američkom narodu što ha je 2008. spasio od propasti. Poput sprdnje se sada doima slogan kampanje "Hvala, Ameriko".

'Nemamo izbora'
U propćenju koje je AIG objavio u utorak stoji kako zapravo nemaju izbora i prisiljeni su razmišljati o toj tužbi jer bivši čelnik čovjek tog osiguravatelja Hank Greenberg i njegova holding kompanija Starr International zahtijevaju da se AIG pridruži njegovoj tužbi. Starr International je netom prije spašavanja bila vlasnik 12 posto AIG-a. Greenberg je tužio državu i traži odštetu zbog "bailouta". Optužuje njujorški Fed da je iskoristio spašavanja banaka s Wall Streeta na štetu dioničara AIG-a. Prozvao je Fed kamatarom jer je naplaćivao "zelenaške" kamate od 14,5 posto na inicijalni kredit AIG-u. U toj tužbi stoji kako je AIG morao prodati nekoliko svojih izuzetno profitabilnih podružnica kako bi vratio dug državi. "Ako se AIG odluči na tužbu, to bi bilo isto kao da pacijent tuži svoga doktora jer mu je spasio život", kazao je pak Mark Williams, bivši zaposlenik Feda.

'Grizu ruku koja ih je hranila'
Osim pravnih stručnjaka i dijela javnosti, na noge su se , očekivano, digli političari. Novoizabrana senatorica Elizabeth Warren smatra da je tužba "nečuvena" i da ta kompanija ne bi trebala "odgristi ruku koja ju je hranila i pomogla tijekom krize". Demokrati u Kongresu poručili su da je kritizirati uvjete pomoći "krajnje smiješno", dok je bivši glavni tužitelj New Yorka Eliot Spitzer, koji je u svom mandatu vodio istragu protiv AIG-a, kazao da je ta tužba "uvreda za javnost". Upravni odbor osiguravatelja konkretnu odluku o podizanju tužbe donijet će u idućih nekoliko tjedana, kazao je predsjednik Uprave Bob Benmosche koji je hrvatskoj javnosti poznat kao  vlasnik vile u Dubrovniku i kompleksa vinograda na Pelješcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close