Zabrinutost za gospodarstvo spustila cijene nafte prema 66 dolara

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Trgovci su na oprezu i uoči današnjeg nastavka trgovinskih pregovora SAD-a i Kine u Washingtonu.

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, zakočene zabrinutošću za rast svjetskog gospodarstva i oprezom uoči nastavka pregovora Kine i SAD-a o trgovinskim razmiricama.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,29 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 44 centa, na 56,03 dolara.

Tržišta je danas zakočila zabrinutost za svjetsko gospodarstvo, pri čemu u HSBC Holdingsu upozoravaju na moguće negativne posljedice očekivanog posustajanja aktivnosti u Kini i Velikoj Britaniji na gospodarske aktivnosti u ovoj godini.

Trgovci su na oprezu i uoči današnjeg nastavka trgovinskih pregovora SAD-a i Kine u Washingtonu.

"Ako iskrsnu problemi, prijeti nam rizik rasprodaja (na naftnim tržištima) kakvima smo bili svjedoci u prosincu", upozorava Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte snizila je prošlog tjedna prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 1,24 milijuna barela dnevno, a neki analitičari smatraju da bi njezin rast mogao biti još i skromniji.

"S obzirom na kontinuirano neizvjesnu sliku gospodarstva, naša ionako relativno pesimistična prognoza rasta globalne potražnje za naftom u 2019. za manje od milijun barela dnevno mogla bi biti dodatno snižena", ističu analitičari JBC Energyja.

Kako bi spriječili gomilanje zaliha koje bi pritisnulo cijene, vodeći su proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom počeli početkom godine smanjivati proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.

Vodeća izvoznica Saudijska Arabija već je znatno smanjila proizvodnju i izvoz kako bi naglasila odlučlan početak provedbe tog sporazuma. Prema današnjim izjavama dva upućena neimenovana izvora, u Rijadu planiraju u ožujku smanjiti isporuke lagane nafte klijentima u Aziji.

Američko su tržište pak poduprle sankcije Iranu i Venezueli, koja je veliki dobavljač rafinerija u SAD-u.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,03 dolara, što znači da je bila 1,16 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve