Za manipulacije na tržištu najmanje četiri godine robije

Autor: Tomislav Oharek , 05. veljača 2014. u 22:00
Zatvor i za trgovanje povlaštenim informacijama/FOTOLIA

U zemljama članicama trenutačno se vrlo različito tretiraju financijski kriminal, a u nekima to nije kazneno djelo.

Europski parlament je izglasao direktivu koja prvi put u Europskoj uniji predviđa zatvorsku kaznu od najmanje četiri godine za teška kaznena djela poput trgovanja na temelju povlaštenih informacija, manipulacije kamatnim stopama, a dvije godine za odavanje povlaštenih informacija.

"Usvajanje zakona velik je iskorak koji će omogućiti sudovima diljem EU da zaustave zlouporabe na tržištu. Riječ je o prvom zakonu kojim se diljem EU uvode zatvorske kazne za zlouporabe na tržištu poput trgovanja temeljem povlaštenih informacija, manipulacije kamatnim stopama i odavanja povlaštenih informacija", rekla je Arlene McCarthy, izvjestiteljica Odbora za ekonomske i monetarne poslove.Kako stoji u izvješću Europskog parlamenta, zastupnici su u utorak izglasali direktivu velikom većinom od 618 glasova za, dok je samo 20 zastupnika bilo protiv, a 43 suzdržana. Države članice imat će dvije godine da direktivu ugrade u svoja nacionalna zakonodavstva. U zemljama članicama trenutačno se vrlo različito tretiraju financijski kriminal, u nekima to nije kazneno djelo.

 

1,7mlrd.

eura kazna je koju je EK odredio bankama za manipuliranje libora

Nova pravila trebala bi osigurati "da će oni koji namjeravaju zlorabiti tržište biti poslani u zatvor i da za njih neće biti utočišta u Europi", rekla je McCarthy."Ovim se šalje jasan signal. Mora postojati nulta tolerancija za manipulacije na našim financijskim tržištima", poručili su povjerenici Viviane Reding i Michel Barnier. Direktiva bi trebala spriječiti ponavljanje skandala poput onoga s manipuliranjem s međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor, koji je izbio 2012. godine. Iako su bankama ispostavljene milijunske kazne, a nekoliko najvećih menadžera moralo je podnijeti ostavku zbog afere Libor, no nitko nije završio u zatvoru.

Komisija je kaznila osam velikih europskih i američkih banaka u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi eura za stvaranje kartela kako bi na umjetan način držale visoke kamatne stope po kojima banke međusobno posuđuju novac."Kriminalci koji se bogate manipulacijama na tržištu i korištenjem povlaštenih informacija više se neće izvući samo s administrativnim kaznama", istaknula je Emine Bozkurt, izvjestiteljica Odbora za građanske slobode. "Čini se da skandal s namještanjem Libora neće biti posljednji jer na površinu izlazi sve više navoda o manipulacijama na tržištu nafte, plina i deviznih tečajeva", rekla je McCarthy.

Komentirajte prvi

New Report

Close