Vrijednost obveznica s ocjenom AAA pala čak 60%

Autor: Tin Bašić , 27. ožujak 2013. u 22:01
Standard&Poor's i Moody's državama masovno režu rejtinge, pa ni SAD ni Velika Britanija ni Francuska više nisu u klubu devet A/EPA

Sve manje najboljeg državnog duga uzrokovalo je prekrajanje svjetske karte kreditnih rejtinga.

Od kada je sredinom rujna 2008. godine bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers pokrenuo lavinu i najveću krizu u novijoj povijesti, tri najveće rejting agencije – Standard&Poor's, Moody's i Fitch, bile su primorane državama masovno snižavati rejtinge.

Sukladno tome količina državnih obveznica s najvišim rejtingom pala je od početka krize za više od 60 posto. Protjerivanje Amerike, Velike Britanije i Francuske iz kluba "devet A"(riječ je o državama s najvišim retingom, kao što su Njemačka, Austrija, Kanada, Luksemburg, Norveška) uzrokovalo je pad vrijednosti najsigurnijih državnih obveznica na svijetu sa 11 bilijuna dolara s početka 2007. na samo četiri milijarde, piše Financial Times. Pad vrijednosti najkvalitetnijih državnih dugova u velikoj je mjeri posljedica američkog snižavanja rejtinga u kolovozu 2011., što je napravila agencija S&P. Sve manje najboljeg državnog duga uzrokovalo je, piše FT, dramatično prekrajanje svjetske karte kreditnih rejtinga, što ide na ruku brzorastućim tržitima.

Zbog toga su investitori i financijski regulatori prisiljeni ponovno definirati pojam "sigurna imovina". Istovremeno, dok su sniženi rejtinzi obveznica SAD-a i europskih zemalja, što je u posljednjih nekoliko godine dominiralo u svjetskim medijima, analitičari FT-a ukazali su na cijelu seriju rasta rejtinga u ostatku svijeta, pogotovo u Latinskoj Americi. Na vrhu tog popisa od siječnja 2007. godine nalaze se Urugvaj, Bolivija i Brazil. S druge pak strane, u istom razdoblju najviše su sniženi rejtinzi zemalja s juga Europe među kojima je Grčka s najvećim padom predvodnik popisa. "Prije pet godina svijet je bio prilično predvidljivo mjesto. Krize banaka obično su se događale na tržištima u razvoju. Sada se, pak, nalazimo u svijetu u kojemu je puno takvih pretpostavki nestalo", kazao je David Riley, čelni čovjek za rejtinge u agenciji Fitch.

Najviše rejtinge i dalje imaju napredne države zapadnog svijeta, ali u posljednjih šest godine, prosječni rejting najviše je pao u eurozoni. Suprotno od toga, najveći prosječni rast rejtinga ostvaren je u Latinskoj Americi, nakon koje slijede novoidustrijalizirane azijske države. "Ova promjena pokazuje gdje će u budućnosti biti snažan i održivi rast", kaže Bart Oosterveld iz agencije Moody's. S tim se slaže i John Chambers iz S&P-a i dodaje da su na mnogim tržištima u razvoju napravljene reforme  zbog kojih im je uostalom i porastao rejting. "Pomogli su i bolji gospodarski uvjeti u tim državama. Znatno je lakše provesti reforme kada imate vjetar u leđima, a ne kontra sebe", zaključio je Chambers.

Komentirajte prvi

New Report

Close