Vodafone za otkup vlastitih dionica daje oko dvije milijarde dolara

Autor: Antonela Zečević , 24. srpanj 2008. u 06:30

Reotkup dionica zahtijeva odobrenje dioničara za koje se Uprava nada da će dobiti na Glavnoj skupštini

Najveća svjetska kompanija za mobilnu telefoniju, britanski Vodafone, objavila je odluku Uprave o otkupu svojih dionica u vrijednosti od milijardu funti, odnosno dvije milijarde dolara. Na taj su se potez odlučili zbog velikog pada vrijednosti dionica u utorak koji je znatno podcijenio vrijednost kompanije. Naime, dionice Vodafonea pale su za čak 13 posto nakon što je tvrtka najavila da će cjelogodišnji prihod biti na samom dnu raspona predviđanja analitičara, a za koji se smatralo da će se kretati između 39,8 milijardi funti pa do 40,7 milijardi funti, što bi bilo povećanje s prošlogodišnjih 35,5 milijardi funti.

Odluka na Skupštini
Svoju odluku u pisanoj izjavi u Vodafoneu su objasnili rečenicom: “Ova akcija jasno reflektira vjerovanje Uprave da je cijena dionice znatno podcijenila vrijednost Vodafonea”. Također su izjavili da reotkup dionica zahtijeva odobrenje dioničara za koje se nadaju da će ga dobiti na Glavnoj skupštini zakazanoj za 29. srpnja. Spremni su platiti do 105 posto veću cijenu od prosječne na zatvaranju, i to pet dana prije samog reotkupa. Izvršni direktor tog telekomunikacijskog giganta Arun Sarin je izjavio da se kompanija suočava “sa sve izazovnijim okruženjem”. Drugo najvažnije tržište Vodafoneu je Španjolska čija se ekonomija ubrzano “hladi” kako cijene poziva padaju. Analitičari drže da će se unatoč “iznenađujućem potezu” teško vidjeti trenutačan i održiv oporavak. Napisali su kako je iznos od 1,5 posto Vodafoneova dioničkog kapitala ili 775 milijuna dionica nepodmiren. Usto financijske implikacije nisu materijalne prirode i ne podudaraju se s naklonošću i menadžerskim povjerenjem što bi trebalo biti važnije za razmatranje. Andrew Lynch iz londonskog Schroders Investment Managementa je izjavio da su predviđanja “poprilično strašna” te je dodao da se “ekonomsko usporavanje počelo događati, a kada Europa uspori, to će uzrokovati velike probleme svim velikim kompanijama”.

‘Zadržati’ Vodafone
Prodaja Vodafonea je, kada se izuzmu valutne fluktuacije i akvizicije, porasla za 1,7 posto u prvom tromjesečju što je svakako najniža stopa u razdoblju od godinu i pol dana. Dosegnula je iznos od 9,8 milijardi funti te je vođena poboljšanom prodajom u Indiji i Turskoj. Budući da su predviđanja za visinu godišnjeg prihoda iznesena u svibnju, signali o smanjenju prihoda su razumni jer se tek krajem drugog tromjesečja španjolska ekonomija počela hladiti, a prihod iz te zemlje smanjio se za 2,5 posto. Ipak, Vodafone će nastojati dosegnuti svoje cjelogodišnje ciljeve tako što će početi rezati troškove kako bi operativni profit bio u rasponu od 11 do 11,5 milijardi funti, dok bi slobodni tijek novca bio od 5,1 do 5,6 milijardi funti. U Vodafoneu su poručili da veliku korist imaju od “raznolikosti imovine i usluga” sa snažim porastom prihoda koji dolazi s brzorastućih tržišta. Analitičar Collins Stewarta iz Londona koji je srezao svoju ocjenu za Vodafone s “kupiti” na “zadržati” izjavio je da “je možda oduvijek bilo predobro da bi bilo istinito” jer će se španjolsko i britansko telekom tržište koje je oduvijek bilo elastično prema ekonomskim usporavanjima napokon slomiti. Tako će Vodafone biti primoran koristiti potražnju s brzorastućih tržišta jer Velika Britanija kao i druge europske zemlje pati od nedostatka potencijala za ekonomski rast, smatraju analitičari. Da su takvog stanja već neko vrijeme svjesni i u najvećoj telekom kompaniji, pokazuju podaci da su kupili 52 posto udjela u najvećem indijskom bežičnom “provideru” Hutchison Essaru za 10,7 milijardi dolara u svibnju 2007.




Komentirajte prvi

New Report

Close