Nacionalizirat će se najstarija banka na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2016. u 14:04
Monte dei Paschi treba pet milijardi eura kapitala/REUTERS

Vlada će otkupiti za dvije milijarde eura obveznice banke koje drže građani te ih pretvoriti u vlasnički udjel.

Talijanska vlada sprema se preuzeti kontrolni udjel u trećoj banci po veličini – Monte dei Paschi di Siena – nakon što je sve manje nade u spas od privatnog investitora. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, otkupom obveznica banke koje drži oko 40.000 talijanskih građana država bi povećala svoj udjel na 40 posto. Inače, država je već sada najveći pojedinačni dioničar banke s udjelom od četiri posto.

Radi se o najstarijoj banci na svijetu koja je trenutno najproblematičnija talijanska banka. Naime, plan je da državnim otkupom obveznica građani ne pretrpe gubitke, čime bi se spriječilo povlačenje depozita te eskalacija bankovne krize. Na otkup bi se utrošilo dvije milijarde eura, a zatim bi se obveznice pretvorile u vlasničke udjele. Ministarstvo financija se nada da će na taj način država ohrabriti privatne investitore da sudjeluju u dokapitalizaciji banke.

 

40 posto

udjela imat će država nakon pretvaranja duga u kapital

Naime, Monte dei Paschi treba prikupiti pet milijardi eura kapitala, a zamjenom duga za kapital namjerava samostalno doći do milijarde eura. "To je de facto nacionalizacija banke sa snažnom prisutnošću države koje može privući ostale investitore i omogućiti dovršenje dokapitalizacije", ističe Reutersov izvor. Iz ministarstva financija i same banke odbili su komentirati medijske napise. Monte dei Paschi ocijenjena je na ljetošnjem stres-testu Europske središnje banke kao najkrhkija europska banka. Prijašnji je plan bio da institucionalni investitori, poput američkog JPMorgana i talijanske Mediobance, ulože dio kapitala, a ostatak se prikupi na burzi izdavanjem novih dionica.

Međutim, institucionalni investitori zaustavili su trenutno svoje planove zbog političke nesigurnosti nakon propasti referenduma o ustavnim promjenama. Posljednje najave govore da je prebogati katarski državni investicijski fond voljan ubrizgati 1,4 milijarde eura u banku, ali da želi vidjeti kakva će vlada naslijediti Renzijevu. S druge strane, dio upućenih izvora krajnje je skeptičan prema katarskom fondu i njegovoj stvarnoj želji da spasi banku koja postoji od 1472. godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close