Valutni rat se nastavlja, Novi Zeland namjerno slabi valutu

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2014. u 15:59
Thinkstock

Prošlog tjedna nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute.

Analizu pripremio: Admiral Markets Team

Prošlog tjedna nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute. U odnosu na većinu valuta ojačao je približno 1% a najviše je ojačao u odnosu na novozelandski dolar, skoro 5% od početka prošlog tjedna.

Razlog jačanja dolara je brže popravljanje gospodarske situacije u SAD-u nego je to slučaj u većini drugih zemalja. Radi toga će američka centralna banka uskoro, prvi puta nakon 2007., početi podizati kamatne stope što će dovodi do prebacivanja ogromne količine kapitala u SAD. Osim toga, zadnjih nekoliko godina je dolar značajno oslabio u odnosu na većinu valuta, pa je za očekivati da će ciklus jačanja američke valute biti dugotrajan.

U mnogim drugim zemljama gospodarski rast je slabiji od očekivanog, pa centralne banke pokušavaju slabljenjem vlastite valute potaknuti rast izvoza što uvijek pozitivno djeluje na gospodarski rast.

Nedavno se novozelandska centralna banka uključila u otvoreno rušenje vrijednosti vlastite valute. Novozelandski dolar je već godinama značajno precijenjen te je centralna banka upozoravala da je na neodrživo visokoj razini, ali sve do nedavno nije ništa poduzimala u vezi toga. Povod za direktnu intervenciju je nagli pad cijena mliječnih proizvoda koji su najvažniji izvozni proizvod Novog Zelanda. S padom cijena mliječnih proizvoda padaju prihodi poljoprivrednika što negativno utječe na ukupnu gospodarsku aktivnost a država zajedno sa centralnom bankom to želi spriječiti.

Rano jutros je izašao podatak da je u kolovozu centralna banka intervenirala sa više od 500 milijuna NZD kojima namjerno ruši vrijednost valute, a budući da je u rujnu pad tečaja NZD/USD bio još veći, intervencije su se najvjerojatnije nastavile.

Premijer Novog Zelanda je jutros izjavio da je fer vrijednost NZD/USD 0,6500 što je još 15% ispod trenutne vrijednosti.

Nakon naglog pada zadnjih nekoliko mjeseci, slabljenje NZD se vjerojatno neće nastaviti istim tempom, te je moguća blaga korekcija od nekoliko posto. Nakon korekcije će novozelandski dolar najvjerojatnije nastaviti padati a američki jačati.

Najvažnije najavljene vijesti za ovaj tjedan su konferencija za novinare Europske centralne banke koja će se održati u četvrtak i podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji će izaći u petak. Popis svih najavljenih događaja moguće je vidjeti na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (30.09.) u 18 sati na kojem će biti objašnjeno kako koristiti MetaTrader 4 platformu potrebnu za online trgovanje valutama i koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close