Vaba banka do 2020. želi ući među 10 najvećih banaka

Autor: Ana Blašković , 06. svibanj 2015. u 22:00
Plavo-zeleni vizualni identitet uskoro mijenja J&T-ova sivo-crna kombinacija/Marko Jurinec/PIXSELL

Širenje akvizicijama ili organskim rastom ovisit će o prilikama na tržištu, kažu u Vabi.

Varaždinska Vaba banka, godinu i pol nakon ulaska češkog J&T-a, kreće u pohod na tržište s novim vizualnim identitetom.

"Naš osnovni cilj je da banka izađe iz dosadašnjih problema i u narednih pet godina uđe u top deset banaka na tržištu", kaže predsjednik Uprave Ivica Božan. "Hoće li to biti organskim rastom ili akvizicijama, ovisit će o prilikama na tržištu", dodaje. Za obje opcije J&T je financijski sposoban; češka banka (dio veće financijske grupacije) dokapitalizirala je Vabu dosad u dva navrata, a financijske injekcije dosegnule su 15 milijuna eura. Kapital je bio nužna pretpostavka za čišćenje portfelja što je primarni fokus novog vlasnika.

 

15milijuna

eura do sada je u Vaba banku ubrizgala češka J&T banka

Veličinom aktive 22. banka na tržištu, Vabinh 70 posto kreditnog portfelja odobreno je korporativnom sektoru, koji ima najviše problema s vraćanjem zajmova. "Naša strategija je ostati u regiji, pratiti postojeće klijente i dovesti nove. Ne planiramo otvaranje velikog broja novih poslovnica jer je to ogroman izdatak i tu se ne možemo nositi s konkurencijom", kaže. Pod prošlu godinu Vaba je podvukla crtu sa 1,5 milijuna eura gubitka, prvenstveno zbog raščišćavanja problematičnih plasmana. Najave govore da je minus planiran i ove godine.

"Treba vremena da sredimo loše kredite. Planiramo pozitivno poslovati od 2016. ", najavio je Božan. Dok se bori s naplatom, Vaba je u protekloj godini promijenila dio poslovnih procesa, posebno upravljanje rizicima, a unatoč trendu pada kamatnih stopa na depozite, štednja stabilno raste. S namjerom da ojača povezanost s vlasnikom, varaždinska banka je krenula u rebranding. Zeleno-plavu kombinaciju boja zamijenit će J&T-ova sivo-crna, a novi izgled i funkcionalnost dobile su i internetske stranice. Promjene u identitetu pratit će i nove promjene u poslovanju banke, posebno jači naglasak na privatno bankarstvo i inovativne financijske proizvode, pri čemu prvi takav za građane stiže do ljeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close