UniCredit uzima 7 mlrd. eura za kredite

Autor: Ante Pavić , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni/GS/PIXSELL

Bankama u eurozoni na raspolaganju je jeftin novac za poticanje kreditiranja.

Najveće talijanske banke u rujnu žele posuditi ukupno više od 27 milijardi eura na prvoj aukciji Europske centralne banke (ECB) koja bankama nudi jeftini novac.

UniCredit kao najveća banka u Italiji, ali i Hrvatskoj, na aukciji traži sedam milijardi eura za kreditiranje poduzeća i fizičkih osoba. UniCreditova prva aukcija bit će povezana s kreditima u Italiji, saznaje Bloomberg, dok banka želi osigurati dodatnih osam milijardi eura na drugoj aukciji za kreditne operacije svojih banaka u Austriji i Njemačkoj. Intesa Sanpaolo, druga najveća banka u Italiji, koja je ujedno i vlasnik druge najveće banke u Hrvatskoj, Privredne banke Zagreb, još uvijek važe koliko će uzeti za poticanje kreditiranja, ali je ranije najavila da je zainteresirana za 13 milijardi eura iz programa koji je poznat po nazivu "dugoročno refinanciranje operacija" (TLTRO).

Riječ je o paketu ECB-a za poslovne banke kojim centralna banka želi potaknuti kreditiranje poduzeća i građana. Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Bloomberg, konačna suma koju će tražiti Intesa ovisit će o visini gotovine kojom Intesa sada raspolaže.ECB će do 2016. provesti šest aukcija kako bi preko poslovnih banaka u gospodarstvo ubrizgao veliku količinu novca koji je, prema navodima banaka "vrlo jeftin i atraktivan". Prema nekim procjenama, banke kojima su središnjice smještene u eurozoni posudit će u rujnu ukupno 110 milijardi eura, a 160 milijardi na drugoj aukciji u prosincu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close