UniCredit prikuplja kapital, u Zabi neće biti otpuštanja

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 14. prosinac 2016. u 14:09
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke/Petar Glebov/PIXSELL

Računicu kojom namjeravaju prikupiti 13 milijardi eura kapitala Mustier je nazvao konzervativnom.

Dan investitora UniCredita u hrvatskoj se financijskoj javnosti očekivao s velikim nestrpljenjem, najviše zbog glasina da planiraju povlačenje iz regije, ponajprije prodaju Zagrebačke banke. Strateški plan za sljedeće dvije godine koji su jučer predstavili u Londonu ide u posve drugom smjeru: najavili su organski rast podružnica u središnjoj i istočnoj Europi.

Informacije da je u Zabi već u tijeku dubinsko snimanje Societe Generalea iz matične banke nisu željeli komentirati, no na sve upite o mogućem povlačenju kapitala iz Hrvatske prijašnjih su godina iz UniCredita uvijek odgovarali: "Tu smo da ostanemo".Čelnik UniCredita Jean-Pierre Mustier pred investitore je izašao prilično samouvjereno i računicu kojom namjerava prikupiti 13 mlrd. eura kapitala i pokriti velik udio lošeg portfelja nazvao konzervativnom. Osim izdavanja novih dionica i dobrog odaziva investitora kojem se nadaju, dio kapitala prikupit će ipak prodajom nekih članica grupe.

 

12,2 mlrd.

eura težak je dvogodišnji plan restrukturiranja UniCredita

Za poljsku podružnicu, banku Pekao od poljskog su osiguravatelja PZU-a već dobili 2,5 mlrd. eura, a upravo su zaključili i transakciju kojom su francuskom Amundiju prepustili svoj ogranak za upravljanje imovinom Pioneer Investments za 3,5 mlrd. eura. Uz tih 6 milijardi, novi su prihodi planirani i od prodaje 30% udjela u talijanskoj banci Fineco. Plan restrukturiranja koji bi im trebao omogućiti da ostanu jedna od najsnažnijih grupacija u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi te "ozdrave" portfelj, težak je 12,2 mlrd. eura, a uključuje i rezanje 14 tisuća radnih mjesta od ukupno 101 tisuću, zatvaranje 944 od 3800 poslovnica, od čega najviše u Italiji.

Oko 75% planiranih otpuštanja već je riješeno prodajom podružnica. U Zabi, za koju se procjenjuje da je u protekle dvije godine srezala oko 800 radnih mjesta, neće biti novih otpuštanja. Jedan od najvažnijih zadataka je plan pokrivanja velikog dijela lošeg portfelja i podizanje adekvatnosti kapitala sa 10,5 na najmanje 12,5%. Već su postigli dogovor o prodaji 17,7 mlrd. eura loših kredita američkim tvrtkama Fortress Investment Groupu i Pimcu. Namjeravaju pojednostaviti i modernizirati proizvode i IT procese."Imamo 50 različitih vrsta stambenih kredita. Možemo preživjeti i s tri", izjavio je Mustier za Financial Times i dodao da moraju automatizirati odobravanje kredita za građane i mala poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close