UniCredit Leasing Croatia naplaćuje i neobvezujuće ponude

Autor: Božica Babić , 20. studeni 2011. u 22:00

Nakon što se obratio medijima oprostili mu ne samo račun od 100 kuna, nego i opomenu od 60 kuna

Direktor tvrtke Euro bus Alan Heigl ostao je ovih dana neugodno iznenađen pokušajem da mu u UniCredit Leasingu Croatia naplate neobvezujuću ponudu za prijevremeni otkup službenog vozila Peugeot 407 SW. Nekoliko dana nakon što je, kaže, e-mailom poslao zahtjev stigao je račun za ponudu u iznosu 100 kuna plus 23 kune PDV-a. Pregledao je, ističe, ugovor o leasingu i nigdje ne stoji da se ponuda za prijevremeni otkup naplaćuje. Tvrtka su, dodaje, koja je dobavljač vozila i surađuju s leasing kućama no, ovo je ipak previše.

Tragom Heiglova dopisa pitali smo je li trošak za neobvezujuću ponudu redovna procedura? Iz UniCredit Leasinga su nam uzvratili da ‘naknade i troškove koji se po ugovoru o leasingu zaračunavaju primatelju leasinga u slučaju izmjene ugovora ili u slučaju prijevremenog raskida ugovora ispostavljaju na osnovu Zakona o leasingu, ugovora o leasingu i općih uvjeta, odluke društva o vrsti i visini naknada ili važećeg cjenika UniCredit Leasinga Croatia. Cjenik je, ustvrdili su, objavljen i jasno istaknut u poslovnim prostorijama sjedišta društva te u svim podružnicama. Informacija o naknadi za ponudu za prijevremeni otkup, navode dalje, nalazi se i na portalu za klijente gdje imaju uvid u informativan izračun. Prije podnošenja zahtjeva za službenom ponudom za prijevremeni otkup klijentu se, pojašnjavaju, još jednom telefonski naglašava uvjet podmirenja naknade za izradu takve ponude i upućuje na internet stranice radi mogućnosti dobivanja neobvezujuće informativne ponude na koju se ne zaračunava naknada.

Shvativši da je Heigl alarmirao medije u UniCredit Leasingu su, unatoč sadržaju dostavljenog nam odgovora, učinili zaokret. Heigl je naime, u petak za Poslovni dnevnik dopunio izjavu. Iz UniCredit Leasinga, iznosi, nazvali su ga te uz veliko žaljenje ispričali se za postupak. Čak su, ističe, odlučili oprostiti mu ne samo račun od 100 kuna nego i trošak opomene u iznosu od 60 kuna Osobno i kao tvrtka vjerujte mi, ističe Heigl, mogu imati samo štete s ovim istupom, ali ne mogu se banke i leasing kuće ponašati tako prema klijentima. Ovo je, ocjenjuje, kap u moru nepravdi koje trpimo, a nažalost svi smo se s njima negdje u sitno pisanim slovima ugovora i složili potpisom jer, u tom trenutku nije bilo drugog izbora. Bilo bi mu, dodaje Heigl, drago da ovaj medijski istup posluži za ukidanje ove nakaradne naknade. Banke i financijske institucije su kao stroj gladan novca, pun ideja kako ga iscijediti iz klijenata, zaključuje Heigl.

Komentirajte prvi

New Report

Close