Udio turističke potrošnje u BDP-u Republike Hrvatske deseterostruko viši od svjetskog prosjeka

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2018. u 11:52
Foto: press

U posljednje dvije godine tržišta u nastajanju bilježe u prosjeku dvostruko veću turističku potrošnju od europskih gospodarstava (2.2 % u odnosu na rast u Europi od 1.1%).

Prema istraživanju UHY-a, međunarodne konzultantske mreže, udio turističke potrošnje u BDP-u Republike Hrvatske iznosi 19%, te više nego deseterostruko premašuje globalni prosjek od 1.2%.

Stopa rasta turističke potrošnje u Hrvatskoj kroz proteklu godinu bila je 9.1% , tj. 9.6 milijardi USD, u odnosu na prethodnu godinu kad je iznosila 8.8 milijardi USD.*

UHY istraživanje obuhvatilo je 34 države svijeta. Turistička potrošnja (zajedno s troškom samog putovanja) prikazana je kao postotak BDP-a kroz dvije godine. Hrvatska je zauzela uvjerljivo prvo mjesto.

Istraživanje je otkrilo da je u Europskim zemljama razina turističke potrošnje prema postotku BDP-a u prosjeku viša za 2.1% nego na novonastalim tržištima (0.7%)

U posljednje dvije godine tržišta u nastajanju bilježe u prosjeku dvostruko veću turističku potrošnju od europskih gospodarstava (2.2 % u odnosu na rast u Europi od 1.1%).

Helena Budiša iz UHY HB EKONOM d.o.o. u Hrvatskoj, kaže: “Turizam gospodarstvima kao što je hrvatsko pruža mogućnost otvaranja radnih mjesta i rast poduzeća, te utječe na uravnoteživanje platne bilance, ali i na cijenu rada, cijenu nekretnina te općenitu konkurentnost drugih grana.

Naravno, stvara i brojne prilike, jer turizam je potencijalni motor razvoja cijelog gospodarstva, ako se ono pametno usmjeri u zadovoljenje brojnih potreba koje isti generira, kao što je sektor graditeljstva, građevinarske opreme, uređaja te prehrambenih proizvoda.

„Na godišnjoj razini Hrvatska bilježi značajan rast prihoda – preko 10%, što je rezultat sve kvalitetnijeg smještaja, bolje vanpansionske potrošnje, produljenja sezone i općenito turizma više razine. Daljnji rast očekuje se i ove godine zbog velikih ulaganja u Zagrebačku, Splitsku i Dubrovačku zračnu luku koje su udvostručile svoje kapacitete pa novi terminali mogu prihvatiti ukupno 11.5 miliona putnika godišnje.“

„Budući da se trend globalizacije nastavlja i sve se više ljudi okreće putovanjima, jača važnost turizma kao katalizatora pokretanja zapošljavanja i gospodarskog rasta. Cijelo gospodarstvo, kao i Vlada treba prepoznati mogućnosti koje nosi.”

Upravo su vladine inicijative neophodne za razvoj gospodarstva. To se u prvom redu odnosi na korištenje snižene stope PDV-a na hotele i smještaj, kao i nedavne porezne olakšice na hranu i smještaj sezonskih zaposlenika koji su nužni za pružanje vrhunske usluge.

“Rastuća gospodarstva nastoje u kratkom roku maksimalno poboljšati infrastrukturu zbog sve većeg broja turista. U novonastalim turističkim središtima neprestano se ulaže u nove atrakcije kako bi posjetitelji ostali što dulje i potrošili što više.”

Komentirajte prvi

New Report

Close