Uber bi za tri godine mogao izaći na tržište kapitala

Autor: Ana Blašković , 01. rujan 2017. u 07:47
Novi čelnik najavio rast tržišnog udjela Ubera/Reuters

Unatoč 1,75 mlrd. dolara prihoda i rastućem biznisu, Uber je u drugom kvartalu imao 645 mil. dolara gubitka.

Nakon što je američki Uber nakon niza  protresa u kompaniji i rekordnih gubitaka promijenio vodstvo, novi čelnik  Dara Khosrowshahi u razgovoru sa zaposlenicima najavio je izlazak na burzu te promjenu poslovne kulture, prenosi Reuters.

"Ova kompanija se mora promijeniti", poručio je Khosrowshahi zaposlenicima, napomenuvši da poslovni model kojim su ostvarili dosadašnji uspjeh nije i onaj koji će ih podići na višu razinu. Plan novog čelnika uključuje povećanje tržišnog udjela, kao i mogućnost provođenja inicijalne javne ponude dionica (IPO) kroz 18 do 36 mjeseci. 

Niz skandala
Unatoč 1,75 milijardi dolara prihoda i rastućem biznisu, kompanija je u drugom kvartalu zabilježila rekordni gubitak od 645 milijuna dolara. Povijesno loš rezultat nije jedini problem Ubera jer su pred njim dvije pravosudne istrage; jedna za upotrebu softvera koji je Uberovim vozačima omogućavao "nevidljivost" od policije, a druga za podmićivanje stranih dužnosnika.

Također, najveći dioničar Benchmark (koji je u Uber investirao u fazi startupa) pokrenuo je ravnu bitku protiv suosnivača i bivšeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka zbog manipulacija nad kontrolom upravnog odbora. U međuvremenu niz je ključnih menadžerskih pozicija ostalo ispražnjeno, poput glavnog direktora za financije, marketing…

Tektonske promjene
Uber je danas evaluiran na 69 milijardi dolara na obećanju da je tehnološka kompanija kakva se događa jednom u generaciji. Tržište smatra da je, unatoč problemima, Uber na putu da ostvari ambicije zahvaljujući tektonskim promjena u industriji, konkretno pozivanjem vožnji i prvim vozilima koja prometuju bez vozača. Prošle godine od rezervacija je uprihodio 20 milijardi dolara, a ta brojka raste iz kvartala u kvartal. Stavi li Khosrowshahi rezultat pod kontrolu, IPO Ubera mogao bi biti vrlo interesantan globalnim ulagačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close