U utrci za Hypo najviše šanse ima Advent International

Autor: Ana Blašković , 23. rujan 2014. u 22:00
Novog vlasnika nestrpljivo čekaju u domaćoj Hypo banci/Ž. Bašić/PIXSELL

Kupac Hypo Balkansa mogao bi se znati već u prvom tjednu listopada.

U utrci za Hypo Alpe Adria grupu, koja bi novoga kupca mogla dobiti već u prvom tjednu listopada, najviše izgleda ima američki fond Advent International.

U pohodu na Hypo Advent udružio se s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te je ušao u finalne razgovore premda nije dao najvišu ponudu, a u pregovorima je i jedan konzorcij, objavila je austrijska agencija APA. Hypo banka u Austriji nije željela komentirati proces prodaje, već je iz banke poručeno tek da se prodaja planira zaključiti čim prije. Pod pritiskom Bruxellesa Austrija prodaje banku koju je nacionalizacijom od propasti spasila 2009. Novi vlasnik trebao bi preuzeti bankarsko i leasing poslovanje u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori čija je knjigovodstvena vrijednost oko 500 milijuna eura, dok se nenaplativi zajmovi sele u "lošu banku".

 

4,3milijuna

eura bio je gubitak Hypo grupe u prvoj polovici 2014.

Istodobno, ukupna imovina grupe vrijedna je 8,5 milijardi eura, a na kraju prvog polugodišta gubitak je dosegnuo 4,3 milijuna eura. Dugotrajna potraga za kupcem iznjedrila je sedam potencijalnih imena. Među njima spominjala se grupa bugarskih ulagača na čelu s Denisom Barekovim i uz financijsku potporu ruske banke VTB, potom Expobank ruskog biznismena Igora Kima te investicijsku grupu Millhouse Capital sa sjedištem u Londonu. Postigne li se dogovor, akviziciju tek treba odobriti Bruxelles pošto analizira sve detalje poput garancija i refinanciranja matične banke sa 2,2 milijarde eura.

Austrija ima rok za prodaju do sredine iduće godine, a prema ranijim najavama tamošnjih političara za Hypo Balkans očekuje najmanje knjigovodstvenu vrijednost, odnosno iznos od 500 milijuna eura. Novog vlasnika s nestrpljenjem čekaju u domaćoj Hypo banci, koja je zbog neizvjesnosti oko prodaje ove godine imala čak tri promjene u Upravi. Potkraj  lipnja Hypo je imao 12,8 milijuna kuna bruto dobiti te s 28,8 milijardi kuna aktive očuvao je solidnu petu poziciju na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close