U Makedoniji i C. Gori premija niska, ali rast dvoznamenkast

Autor: Božica Babić , 21. kolovoz 2012. u 19:30

Hrvatska industrija je lani uz minus od 1,1% na životnim osiguranjima ostvarila 324 mil. eura premije, a 2012. donijela je blagi oporavak

Industrija osiguranja na hrvatskom i tržištima Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije u 2011. ukupno je ugovorila 4,29 milijardi eura premije od koje su gotovo polovicu (2,1 mlrd. eura) ostvarili slovenski osiguravatelji. Društva iz Dežele proteklih su godina velikim premijskim korakom nedostižno odmakla konkurenciji iz regije. Najbliži su im naši osiguravatelji, no iako su na drugoj poziciji rang-ljestvice, njihova je lanjska premija iznosila tek 1,22 milijarde eura. Ljudstvom znatno brojnija od Hrvatske, a pogotovo Slovenije, Srbija je 2011. zaključila sa 562 milijuna eura premije. Slijedi bosanskohercegovačko tržište sa 249 milijuna eura premije, makedonsko je lani ugovorilo 111 milijuna, a na začelju ljestvice su osiguravatelji iz Crne Gore u kojoj je 12 društava ostvarilo 65 milijuna eura premije.

Specifičnosti vodećih
Na dva vodeća tržišta, slovenskom i hrvatskom, recesija je ostavila veći trag nego kod ostatka regionalne konkurencije. Prošle godine, ali i u prvoj polovici 2012. oba su tržišta bilježila pad ukupne premije uz neke specifičnosti. Slovensko je tržište je u 2011. ostvarilo 638 milijuna eura premije na životnim osiguranjima, što je prema prethodnoj godini pad od 2,7 posto, a u prvom polugodištu 2012. na policama životnih osiguranja ugovorena premija od 293 milijuna eura 11 posto je manja nego u istom razdoblju 2011. Hrvatska industrija osiguranja u 2011. uz minus od 1,1 posto na životnim osiguranjima ostvarila je 324 milijuna eura premije, prvo polugodište 2012. donijelo je blagi oporavak. Lipanj je zaključen uz 156 milijuna eura, što je na godišnjoj razini povećanje premije za 1,9 posto. Iako bilježe skroman iznos premije, bosanskohercegovačko i makedonsko tržište prošle su godine iskazali iznadprosječne stope rasta u odnosu na ostala tržišta regije. Makedonski osiguravatelji su lani na životnim osiguranjima zabilježili rekordan rast premije od 42,8 posto. Premda je riječ o povećanju s tek 5,7 na 8,2 milijuna eura, taj je rezultat, za tržište gdje prosječna plaća ne prelazi 300 eura, dobar pokazatelj za branšu.

Šturi podaci
Iz 2012. dostupni su podaci tek za prvo tromjesečje, rast je i dalje evidentan, iznosio je 27,4 posto prema ožujku 2011. Premija na životnim osiguranjima na tržištu BiH lani je prema 2010. rasla 7,4 posto, na 40,9 milijuna eura. Međutim, ova je godina donijela negativan trend pa je, prema podacima lokalnog regulatora, lipanj zaključen sa 33,9 milijuna eura ili dva milijuna manje nego godinu prije. Umjesto bosanskohercegovačkog tržišta ove se godine premijski trgnulo najmanje tržište u regiji, crnogorsko. Njihova agencija za nadzor osiguranja objavila je tek podatke za ožujak 2012. u kojima iznosi da su životna osiguranja za razliku od lanjskog rasta od jedan posto ove godine premijski rasla pet posto te su na kraju ožujka dosegnula 1,9 milijuna eura. Znatno bolji učinak iskazan je u ukupnoj premiji, svi crnogorski osiguratelji u prvom tromjesečju 2012. ukupno su ostvarili 15,6 milijuna eura, što je na godišnjoj razini rast od 12,8 posto.

Triglav kao iznimka
Na većini tržišta regije glavninu premije u pravilu drži nekoliko društva, nitko nema izrazitu dominaciju. Međutim, evidentno je i nekoliko iznimki. Slovenski je Triglav tako na matičnom tržištu lider u sve tri kategorije, svuda prisvaja više od trećine premije. U neživotnim osiguranjima drži 494 milijuna eura, u životnim 201, što ukupno daje rezultat od 695 milijuna eura. Istodobno kao vlasnik Lovćena na crnogorskom tržištu Triglav u neživotnim osiguranjima prisvaja 52,8 posto tržišta, a u ukupnoj premiji 45,4 posto. Triglav je lider i na makedonskom tržištu, no tamo drži tek 18,2 posto tržišnog udjela.




Komentari (1)
Pogledajte sve

Za koje je tržište objavljen ovaj podatak? Za Jugoslavensko?
Barem bi ovdje trebali biti zaposleni novinari koji mogu promišljati malo dalje od Jugoslavije.đ
Počnite uspoređivati Hrvatsku sa Austrijom a ne sa ovim nakaradnim tvorevinama.

New Report

Close