Turska lira potonula 5,5 posto nakon jedne poruke

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 08:02
Predsjednik Donald Trump /REUTERS

Izjava da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde zabrinula investitore na financijskim tržištima.

Tečaj turske lire potonuo je u ponedljak 5,5 posto nakon poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se Turska suočiti s ekonomskom katastrofom u slučaju napada na Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije.

Trump je istovremeno upozorio i Kurde da ne "provociraju" Ankaru. Sjedinjene Države će "ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde", napisao je Trump u nedjelju na Twitteru.

Nakon tih tiječi vrijednost turske valute koja je lani izgubila gotovo trećinu vrijednosti pala je na 5,5450 lira za dolar dok je indeks Istanbulske burze pao više od jedan posto.  Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države.

Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage koje su se borile uz SAD protiv IS-a. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG koju Turska smatra teroristima.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, Turska je kazala da će se nastaviti boriti protiv kurdske milicije u Siriji koju podupire Washington. Turska već tjednima prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv YPG-a.

Odgovarajući izravno na Trumpu, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je rekao da "teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici". 

Komentirajte prvi

New Report

Close