Tečaj prvi put nakon devet mjeseci ispod 7,6 kuna za euro

Autor: Ana Blašković , 13. travanj 2015. u 22:00
Jačanje domaće valute od 0,6 posto prošlog tjedna može se objasniti i izostankom korporativne potražnje/Davor Puklavec/PIXSELL

Uz prošlotjedno jačanje od 0,6 posto prema euru, kuna je ojačala i prema franku.

Proteklog vikenda tečaj kune po prvi puta nakon devet mjeseci pao je ispod 7,6 kuna za jedan euro.

Zahvaljujući priljevu turističkih deviza domaća valuta je ojačala na 7,58 kuna koliko je posljednji puta vrijedila početkom srpnja prošle godine. Pored uskršnjeg tjedna i posljedičnog priljeva turističkih eura, znatno jačanje domaće valute od 0,6 posto prošlog tjedna može se objasniti i izostankom korporativne potražnje, primjećuju analitičari PBZ-a. Osim eura, kuna je blago ojačala prema švicarskom franku na 7,2972, a jedan američki dolar u utorak se trguje za 7,1844 kune, blago više nego dan ranije.

 

7,58kuna

vrijedio je jedan euro na tečajnoj listi HNB-a u utorak

Posljednji pomaci kune prema drugim valutama dolaze iz nekoliko smjerova, smatraju u Hypo banci. Oni aprecijacijski su prvom mjestu jači priljevi deviza od početka turističke sezone te uobičajeno predsezonsko pozicioniranje dijela ulagača. Vjetar u leđa kuni dali su i poboljšani trendovi u robnoj razmjeni budući da je pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 67,1 posto, gleda li se tromjesečni prosjek. S druge strane, opasnost za deprecijaciju kune ostaju stalno prisutni fiskalni rizici pa će se posjet ministra financija Borisa Lalovca Bruxellesu pratiti na tržištu.

"Fokus investitora će biti na očekivanim komentarima predstavnika Europske komisije o dosad predloženim mjerama reformi, a u kontekstu potrebe za dodatnim uštedama u ovogodišnjem proračunu u iznosu od oko dvije milijarde kuna", napominju iz Ekonomskih istraživanja Hypoa. Očekuju da bi se tečajne oscilacije kune ovaj tjedan mogle kretati u rasponu između 7,55 i 7,61 kunu, uz rame PBZ-ovih 7,56 do 7,6 kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bio je kurs 7,65 a sada je 7,57 .
Jel to kuna ojačala ili oslabila ?
A navala turista za Uskrs ?
Spustili su vrijednost kune da bi prevarili EU ?

New Report

Close