Švicarska središnja banka uvela negativnu kamatu na depozite, franak oštro pao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2014. u 10:14
Foto: Thinkstock

“U proteklih nekoliko dana brojni su faktori izazvali pojačanu potražnju za sigurnim investicijama.”

Švicarska središnja banka (SNB) iznenadila je u četvrtak financijska tržišta uvođenjem negativne kamatne stope na depozite po viđenju, s ciljem da zaustavi pritok novca od ulagača koji traže sigurno utočište za svoj kapital zbog pada cijena nafte i tečaja ruske valute.

U krakom priopćenju SNB je u četvrtak objavio da će uvesti negativnu kamatnu stopu od 0,25 posto na depozite po viđenju iznad 10 milijuna švicarskih franaka.

"U proteklih nekoliko dana brojni su faktori izazvali pojačanu potražnju za sigurnim investicijama. Uvođenje negativne kamatne stope ulaganje u švicarski franak čini manje privlačnim i stoga podupire slabljenje njegova tečaja", stoji u priopćenju SNB-a.

Tečaj franka skliznuo je nakon tog poteza prema euru na najnižu razinu od sredine listopada, 1,2098 franaka za euro, dok je prema dolaru pao na najnižu razinu od kolovoza 2012. godine, pa dolar trenutačno vrijedi 0,9848 franaka.

Komercijalne banke u Švicarskoj krajem prošle godine imale su 313 milijardi franaka depozita po viđenju.

Središnja banka ponovila je i da je odlučna braniti tečaj franka prema euru od 1,2 franka, što je kao svoj ključni cilj postavila na vrhuncu krize u eurozoni 2011. godine.

Analitičari ističu da bi takav potez SNB-a trebao privremeno ublažiti prodajne pritiske na euro u odnosu na franak.

"Ipak, zasigurno će trebati poduzeti više koraka kako bi se obranio tečaj franka ako ECB uvede kvantitativno monetarno popuštanje u prvoj polovini 2015. Ovo je samo početak, sigurno slijede daljnji potezi", smatra analitičar Swissquotea Ipek Ozkardeskaya.

Očekivanja da će ECB pokrenuti program potpunog kvantitativnog monetarnog popuštanja, odnosno kupnju državnih obveznica, početkom iduće godine podigla su tečaj franka nadomak ciljane granice SNB-a od 1,2 franka za euro.

U lipnju je Europska središnja banka prva uvela negativnu kamatu na depozite banaka kako bi ih potaknula na povećano kreditiranje i tako oživjela rast gospodarstva te suzbila deflacijske prijetnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close