Srpska Metals banka isplaćuje dividendu

Autor: Vladimir Harak , 04. srpanj 2008. u 06:30

Metals banka ima regionalne ambicije, a posjet Zagrebu pokazao je da bi Hrvatska mogla biti prvo tržište na kojem bi se mogla pojaviti

Portfelji dioničara novosadske Metals banke ovog tjedna će biti bogatiji za jednu ili više dionica jedne od najstabilnijih financijskih kuća u Srbiji. Sukladno odluci Skupštine dioničara i rješenju Komisije za vrijednosne papire odobreno je izdavanje dionica bez javne ponude tako da će se postojećim dioničarima uknjižiti novi vrijednosni papiri na ime ostvarenog prava na dividendu.

Rast dionica
Odlukom Skupštine dioničara predviđeno je da se dividende isplate dijelom u dionicama novom 22. emisijom, a dijelom u novcu za pripadajući dio dividende do punog iznosa nominalne vrijednosti jedne dionice. Svi dioničari koji u svom portfelju imaju najmanje 20 dionica na svaku dvadesetu dionicu Metals banke ostvarit će pravo na još jednu dodatnu. Metals banka poručila je svojim dioničarima da čim prije dostave stoje podatke kako bi se što prije izvršila isplata dividendi. Budući da dionice te bankarske kuće već tjednima imaju stabilan rast, u Metals banci poručuju dioničarima da će se ukazano povjerenje višestruko isplatiti. Poslovnu 2007. Metals banka završila je s ostvarenom dobiti većom od milijarde dinara, što je za 171 posto više nego u prethodnoj godini. Osim toga adekvatnost kapitala banka je 33 posto, što Metals banku stavlja u sam vrh srpskog bankarstva i pokazuje da je njezino poslovanje potpuno u zoni sigurnog. Prednost novosadske banke je u tome što ima izuzetno široku vlasničku strukturu (2723 dioničara 15. svibnja 2008.), što omogućava menadžmentu koji predvodi predsjednik Izvršnog odbora Ananije Pavićević da se u kreiranju poslovne politike rukovodi isključivo razvojnim ciljevima banke.

Prvo u Hrvatsku
Metals banka ima izražene regionalne ambicije, a nedavan posjet Zagrebu pokazao je da bi Hrvatska mogla biti jedno od prvih tržišta na kome bi se banka mogla pojaviti. Nekako istovremeno u srpskim se medijima pojavila vijest kako je Moskovska banka ispunila sve uvjete potrebne za poslovanje na srpskom tržištu jer je od Narodne banke Srbije (NBS) dobila konačno odobrenje za početak rada. Središnja banka dala je suglasnost na sve dokumente koji su prethodno usvojeni na Osnivačkoj sjednici Skupštine dioničara Moskovske banke u Srbiji, čime je završena i posljednja faza u procesu osnivanja te banke. Moskovska banka će u sljedećih nekoliko dana pokrenuti proceduru za upis u registar Agencije za privredne registre, nakon čega će biti i službeno evidentirana kao pravna osoba. Mokovska banka kao prva ruska banka na srpskom tržištu dobila je greenfield bankarsku licenciju sredinom svibnja ove godine i prva je takva investicija u srpskom bankarskom sektoru u posljednjih sedam godina. Moskovska banka osnovana je 1995. godine i predstavlja jednu od četiri najveće banke u Rusiji, a posluje i u Belorusiji, Ukrajini, Litvi i Estoniji.




Komentirajte prvi

New Report

Close