UniCredit ima tendenciju preuzeti Commerzbank

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2019. u 15:40
Foto: Reuters

Planovi UniCredita.

Talijanska banka UniCredit ubrzala je pripreme za davanje ponude za njemačku banku Commerzbank odabirom investicijske banke, a na tom poslu radit će i bivši visoki dužnosnik vlade u Berlinu, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

UniCredit je navodno angažirao banku Lazard gdje radi i Jörg Asmussen, nekadašnji zamjenik ministra financija Njemačke.

Na potencijalnom preuzimanju radit će i JP Morgan. Iz talijanske banke su odgovorili Reutersu kako za sada nisu potpisali nikakav ugovor u vezi bilo koje akcije na tržištu.

Iako je za sada nejasno kada će i hoće li UniCredit dati ponudu za kupnju Commerzbanka, činjenica je da su Talijani već duže vrijeme zainteresirani za širenje na njemačkom tržištu.

UniCredit trenutno posjeduje HVB, banku sa sjedištem u Münchenu. Podsjetimo, špekulacije da je UniCredit zainteresiran za Commerzbank pojavile su se nakon prošlomjesečne propasti pregovora o spajanju između te banke i Deutsche Bank.

Pregovore je motivirao ministar financija Olaf Scholz, no u Deutsche Banku ipak nisu vidjeli "računicu" u spajanju s manjim konkurentom. Promatrači ocjenjuju da je UniCredit angažirao Lazard i Asmussena kako bi lobirao kod Scholza s obzirom da obojica dolaze iz socijaldemokratske stranke.

No, za Commerzbank navodno je zainteresirana i nizozemska banka ING.

Komentirajte prvi

New Report

Close