Smanjenje svjetskih cijena nafte vodi Rusiju u proračunski deficit

Autor: Ante Pavić , 18. kolovoz 2008. u 06:30

SAD bi mogle upotrijebiti Reaganovu strategiju ekonomskog iscrpljivanja protivnika utrkom u naoružanju

Rusija bi se mogla naći u problemima s proračunskim deficitom ako cijena nafte na svjetskom tržištu padne na predviđenih 80 do 90 dolara po barelu”, tvrdi Christpher Green, glavni ekonomist ruske VTB banke za The Daily Telegraph. Taj britanski list u analitičkom tekstu posredno pruža uvid u daljnji smjer američke politike prema Rusiji, a to je jedna od pretpostavki da BI SAD u srednjoročnom razdoblju mogle utjecati na smanjenje svjetske cijene nafte i energenata kako bi se Rusiju lišilo velikog vanjskotrgovinskog suficita zahvaljujući kojem je ponovno postala moćna supersila. Upad ruskih tenkova u Gruziju nije samo pokazao mišiće ponovno probuđene sile nego je i na političku scenu vratio razmišljanja i geostrategije iz Hladnog rata. Strategija lišavanja velike dobiti od cijena energenata nije ništa novo u povijesti hladnoratovskog ratovanja. Na sličan se način s SSSR-om uspješno obračunao bivši predsjednik Ronald Reagan koji je 80-ih godina utrkom u naoružanju i smanjivanjem barela nafte na 14 dolara iscrpio sovjetsko gospodarstvo i time pobijedio u Hladnom ratu.

Mogućnosti djelovanja
Davor Štern, bivši hrvatski ministar gospodarstva i direktor Ine te dobar poznavatelj ruskog gospodarstva za Poslovni je dnevnik kazao da Amerikanci realno mogu puno napraviti u tom pogledu jer kontroliraju Irak i Saudijsku Arabiju kao najveće proizvođače nafte, kao što kontroliraju i dolar, ali ipak sumnja da je moguće vratiti se na Reagonomiku, kako je po bivšem američkom predsjedniku nazvan takav pritisak na takmace. “Reaganomika je stvar prošlosti”, tvrdi Štern, dodajući kako je teško očekivati da će se Rusiju na taj način moći olabiti. Kako stručnjaci predviđaju pad barela nafte na 90 dolara, pojavile su se prognoze da bi pad cijena energenata mogao ruski proračun lišiti velikih iznosa novca. Štern tvrdi drugačije: “Ruska proizvodnja je velika, a istovremeno je cijena iste te proizvodnje niska i kreće se oko 40 dolara po barelu. To znači da bi to trebala biti minimalna cijena barela nafte kako bi se oslabilo Rusiju, a teško je da će se dogoditi takav pad cijene. Cijena od 90 dolara po barelu koja se spominje još uvijek je dovoljno visoka da Rusiji donese dovoljnu dobit.” Iako Rusija sada djeluje moćno, a prevelika europska ovisnost o ruskom plinu jamči da se Europa neće previoše zamjerati Rusiji, njezino gospodarstvo ipak nije tako čvrsto kako bi to Vladimir Putin želio i sigurno je da umnogome ovisi o izvozu u Europu.

Odlazak fondova
Globalna kriza je, uz hajku na strane naftne kompanije, udaljila velike strane fondove od ulaganja u Rusiju. Taj trend opadanja ulaganja na brzorastuća tržišta zabilježen je i u Kini. Osim toga, rusko je gospodarstvo vrlo ranjivo jer većinom ovisi o izvozu energenata te 70 posto Moskovske burze čine energetske dionice. Rusko je tržište je stoga vrlo osjetljivo na usporavanje globalnog rasta kao i na pad svjetskih cijena roba. Dionički indeks Moskovske burze od svibnja je pao 33 posto. Ali današnja logika ekonomskog svijeta ponešto se razlikuje od onoga u Reaganovo vrijeme pa je tako američka investicijska kuća Morgan Stanley preporučila kupovinu podcijenjih ruskih dionica. U Morgan Stanleyu su zaključili kako je glavni rizik povezan s mogućim uvođenjem američkih financijskih i ekonomskih sankcija Rusiji ukoliko njene vojne jedinice nastave s napredovanjem u Gruziji. John Mccain izjavio je u subotu kako je ruska vojna operacija u Gruziji “velika energetska prijetnja svijetu”, naglasivši kako je veliki utjecaj na tržištu nafte i plina postao strateško oružje koje je Rusija očito spremna upotrijebiti”. Poremećaj energetske opskrbe mogao bi podići cijene, “nanoseći veliku štetu američkom gospodarstvu i radnicima”, kazao je McCain. Rusija je tako postala glavna tema američkih predjedničkih izbora u kojem se kandidati natječu tko je bolji vrhovni zapovjednik u nekom budućem sukobu s Rusijom. Iako silina ruskog odgovora Osetiji pokazuje odlučnost i samosvjesnost, Rusija ipak nije toliko moćna koliko bi htjela pokazati. Usprkos ovisnosti Europe o ruskom plinu, zaboravlja se i ovisnost Rusije o europskom kapitalu. Globalizacija je ipak stvar međuovisnosti i teško da bilo koja država može postati globalni igrač zatvorenošću svoje zemlje.




Ruska poduzeća ostaju u Gruziji

Ruska poduzeća za sada ne namjeravaju odustati od investicija u Gruziji, priopćili su iz velikih ruskih kompanija kao što su Inter RAO, Vimpelkom. Vim-Bil-Dan i Ruski alkohol. U uobičajenom režimu radi i svih 20 benzinskih pumpi ruskog Lukoila. Cijena dionice Bank of Georgia, najveće banke u Gruziji u petak je na Londonskoj burzi narasla 2,4 posto nakon što su predstavnici banke izvijestili kako je tijekom sukoba s ruskim snagama bilo zatvoreno tek pet od 142 poslovnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close