Skok premije, ali je tržište u problemima

Autor: Ana Blašković , 18. svibanj 2017. u 14:00
Za obvezno autoosiguranje vlasnici uplatili su 626,6 mil. kn/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Porast ukupne premije na razini godine skriva dva oprečna trenda: neživotna osiguranja rastu, a životna i dalje padaju za 8 mil. kn.

Domaći osiguravatelji zaračunali su 3,38 milijardi kuna premije u travnju, 1,1 posto više nego u travnju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje. Porast ukupne premije za 36,7 milijuna kuna na razini godine skriva dva oprečna trenda: kod neživota premija je porasla za 44 milijuna kuna, dok je kod života pala za više od osam milijuna. 

Jeftinije police
Podaci o kretanju tržišta osiguranja ukazuju da je u skupini neživotnih osiguranja bruto premija dosegnula 2,29 milijardi kuna, dva posto više nego u travnju 2016. Najčešće se uplaćuje autoosiguranje sa zaračunatih 662,3 milijuna kuna, a premda najčešće, bruto premija i dalje pada (-1,36%). Za obvezno autoosiguranje vlasnici (i korisnici) uplatili su osiguravateljima 626,6 milijuna kuna, gotovo 1,7 posto manje nego lani što odražava i pad broja polica, ali i visine premija. Na krilima liberalizacije prosječna premija nastavlja padati, i to za 1,31 posto u godinu dana, pa je iznosila 951,48 kuna, 12,6 kuna manje nego lanjskog travnja. 

Krila liberalizacije
Segment životnih osiguranja u travnju je blago otklizao s prikupljenih 1,04 milijardi kuna, 0,8 posto manje uplaćene premije po policama.  U strukturi najveći udio od gotovo 70 posto ima životno osiguranje za koje je prikupljeno 8,4 posto manje nego lani, 731 milijun kuna. Slijede životna ili rentna osiguranja gdje je rizik ulaganja na ugovaratelju s premijom od 258,7 milijuna kuna koja su, unatoč skromnom udjelu u ukupnoj premiji od 7,7 posto, zabilježila rast u odnosu na prethodni travanj za više od trećinu. 

Nastavak silaznog trenda
Silazni trend u segmentu života nastavljaju i ostala osiguranja: dopunska osiguranja sa zaračunatom premijom od 44,9 milijuna kuna pala su gotovo četiri posto, a rentno osiguranje s 10,2 milijuna kuna premije palo je više od 45 posto u zadnjih dvanaest mjeseci. Isto vrijedi i za osiguranja za slučaj vjenčanja ili rođenja u čije ime je uplaćeno 1,5 milijuna kuna premije, 15 posto manje nego lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close