Šef Bundesbanke ne vjeruje u poticaje

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2015. u 21:59
Jens Weidmann, Bundesbank

Razlog sporog rasta uglavnom visoka razina duga i nedostatak konkurentnosti u pojedinim zemljama eurozone.

Predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann, koji je otvoreno kritizirao kvantitativno ublažavanje Europske središnje banke (ECB), izjavio je za list Welt am Sonntag kako sumnja u učinkovitost plana kupnje obveznica.

Weidmann, ujedno i član Upravnog vijeća ECB-a, rekao je da je glasovao protiv tog poteza, a da je razlog sporog rasta uglavnom visoka razina duga i nedostatak konkurentnosti u pojedinim zemljama eurozone. "Teško je predvidjeti učinke, ali u Europi će oni vjerojatno biti manji nego u SAD-u", rekao je Weidmann. "Razina kamatne stope tamo je bila znatna više. Američke tvrtke više koriste tržišta kapitala za financiranje, pa kupovine središnje banke mogu imati puno jači utjecaj", istaknuo je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bivši nogometaš Juventusa i Basela, a sada poznati politički kolumnist Politike i pisac socioloških eseja u „Le Monde diplomatiquea“ Ivan Ergić, napisao je kolumnu za časopis Buka, naslovljenu „Moralizam kao podvala“. http://www.6yka.com/novost/53148/ivan-ergic-moralizam-kao-podvala
U toj kolumni, Ivan Ergović, upozorava na cinizam i kredibilitet „revolucionarnog otpora“ te na „ironiju povijesti“. Ako bi pokušali parafrazirati Ergovića, mogli bi se upitati, odnosno postaviti u pitanje cinizam i kredibilitet Jensa Weidmanna i postaviti mu pitanje: Tko je to i koga visoko zadužio????. Zatim bi mogli pitati:Tko i kako onemogućava nastanak konkurencije u „pojedinim zemljama eurozone“????
A nije li „povijesna ironija“ Jensa Weidmanna, da upravo tvorci univerzalnog bankarstva, koji su doslovno eliminirali „tržište kapitala“ sada ukazuju upravo na njegovu vrijednost????!!!

New Report

Close