SAD prodaje dio udjela u AIG-u za 18 milijardi dolara

Autor: Tin Bašić , 10. rujan 2012. u 22:00

Vrijednost prodaje dionica AIG-a u javnoj ponudi iznenadila je aktere tržišta kapitala jer će udio države pasti sa 53 % ispod 20%

Amerika prodaje dio svog udjela u najvećoj svjetskoj osiguravajućoj kući American International Group (AIG) za čak 18 milijardi dolara. Tamošnje ministarstvo financija objavilo je kako će u javnoj ponudi dionica država po prvi puta od rujna 2008. godine postati manjinski dioničar u toj mega-kompaniji.

Iako je, piše Reuters, vlada ionako planirala ovoga mjeseca prodati dionice AIG-a, vrijednost od 18 milijardi dolara iznenadila je aktere tržišta kapitala jer će udio države pasti sa 53 posto ispod 20 posto. Isto tako, analitičari tržišta ostali su iznenađeni što dosad AIG nije kupovao više vlastitih dionica na burzi, a sada će to napraviti. Naime, iz osiguravatelja se doznaje kako u ponudi planiraju kupiti oko pet milijardi dolara vrijedne dionice zbog čega su prošloga mjeseca prodali svoj udio u azijskom osiguravatelju AIA. Analitičari Barclays Capitala poručili su kako će investitori vjerojatno biti razočarani što vlada neće u potpunosti prodati svoj udio do predsjedničkih izbora u studenome. “Sve što se dogodi od sada pa do predsjedničkih izbora imat će etiketu politički motiviranog postupka. No bilo kako bilo, činjenica da je AIG u stanju kupovati svoje dionice je odlična. Ovaj posao također pokazuje da vlada izlazi iz vlasništva velikih kompanija”, poručio je za Wall Street Journal James Angel, profesor financija Sveučilišta Georgetown. Imajući u vidu zaključnu cijenu dionice AIG-a od petka (33,99 dolara), Reuters je izračunao da bi vlada, ako spomenuta cijena bude referentna točka, mogla u javnoj ponudi prodati oko 529 milijuna dionica. Inače, ministarstvo financija je prije mjesec dana prodalo 188,5 milijuna dionica AIG-a za 5,75 milijardi dolara. Cijena dionice u toj prodaji iznosila je 30,50 dolara. Također, od svibnja prošle godine, država polako smanjuje svoj udio u AIG-u koji je tada iznosio 92 posto.Prodaja dionica AIG-a na tržištu bila je teško zamisliva prije četiri godine kada je država sa 182 milijarde dolara nacionalizirala njujorškog osiguravatelja. Tada je, nakon što je propala poznata investicijska banka Lehman Brother, nastupila panika na tržištu, a američka vlada bila je suočena s kolapsom ukoliko ne spasi najveće financijske kompanije. U to je vrijeme država, pored AIG-a, upumpala još 188 milijardi dolara u Fannice Mae i Freddie Mac, dok je General Motors spašen sa 68 milijardi.

Priča iz 2008.

Lagarde preklinjala za spas
U rujnu 2008. godine, samo dan nakon što je Lehman Brothers objavio da će tražiti bankrot, što je stvorilo veliku nestabilnost financijskog sustava u SAD-u, AIG je postao nelikvidan zbog velikog broja CDS-ova u svom portfelju. Tadašnja francuska ministrica financija Christine Lagarde, danas čelnica MMF-a, preklinjala je američkog kolegu Hanka Paulsona da spasi tu osiguravajuću kuću jer bi njegov bankrot srušio bankarski sustav u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close