S rastućih tržišta dolazi treći val globalne financijske krize

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2015. u 22:01
Povećanje kamatnih stopa u SAD-u zabrinjava tržišta/REUTERS

Njemački analitičari tvrde kako rastuće ekonomije nisu iskoristile priliku za provođenje reformi.

Situacija u rastućim gospodarstvima pokrenut će treći val financijske krize – u dramatičnom tonu pišu analitičari američke banke Goldman Sachs.

"Povećana nesigurnost zbog slabijih rastućih ekonomija, niže cijene sirovina i potencijalno više američke kamatne stope potiču novu zabrinutost o održivosti rasta cijena financijske imovine, označavajući novi, treći val globalne financijske krize", stoji u Goldmanovu istraživanju koje prenose američki mediji. Prvi je val – pojašnjava se u analizi – označio slom američkog tržišta hipotekarnih kredita što je dovelo do potresa na financijskom tržištu u SAD-u. Drugi je val zahvatio Europu odražavajući se prije nekoliko godina u obličju europske dužničke krize.

No, Goldmanova upozorenja nisu potpuni novum. Naime, očekivanje tržišta da će američka središnja banka Fed povećati kamatne stope nakon devet godina potaknulo je veliko odlijevanje kapitala s rastućih na razvijena tržišta. Međutim, na svom posljednjem rujanskom zasjedanju Fed je odlučio zadržati kamatne stope što je stabiliziralo tržišta i valute zemalja u razvoju. No, samo za neko vrijeme, upozoravaju analitičari. S druge strane, analitičari Deutsche Banka u svojem listopadskom istraživanju smatraju kako je teško očekivati da će se rastuće ekonomije brzo gospodarski oporaviti, ponajprije zbog neprovođenja reformi.

"Ultraekspanzivna monetarna politika razvijenih gospodarstava nagnala je mnoge ulagače da ulože na rastućim tržištima ponajprije zbog prednosti u kamatnim stopama. U stvarnosti je takvo povoljno financijsko okruženje pomoglo ekonomijama u nastajanju da ostave svoje rastuće ekonomske slabosti", ocjenjuju analitičari Deutsche Banka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close