Rekordni gubitak mađarske OTP banke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2014. u 22:00
Hrvatska podružnica u plusu/AM/PIXSELL

Zbog velikih rezervacija u Mađarskoj i Ukrajini minus dosegao 655 milijuna dolara.

Mađarska OTP banka zabilježila je u drugom tromjesečju rekordan gubitak pod pritiskom rezervacija za povrat novca vlasnicima deviznih kredita u matičnoj Mađarskoj i povećanih rezervacija za gubitke po kreditima u Ukrajini.

U razdoblju od travnja do lipnja banka je poslovala s neto gubitkom od 153 milijarde forinti (655 milijuna dolara). Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine banka je zabilježila neto dobit od 40,6 milijardi forinti. OTP je u utorak objavljenom priopćenju navela da je u drugom tromjesečju rezervirala 177 milijardi forinti "u vezi s mogućom obvezom povrata novca koja proizlazi iz pretpostavljene nepravednosti bančinih jednostranih izmjena ugovora" temeljem zakona o deviznim kreditima usvojenog u srpnju.

Podsjetimo, mađarski je parlament u srpnju odredio da banke vlasnicima deviznih kredita osiguraju povrat novca sukladno odluci Vrhovnog suda o nepravednim jednostranim izmjenama ugovora. Sud je također proglasio nevažećom valutnu klauzulu u deviznim kreditima.Dodatno su rezultate OTP-a u drugom tromjesečju pritisnuli rezultati u Ukrajini, koja spada među njezina najveća tržišta. OTP je u cijelosti otpisao goodwill u tamošnjem ogranku, u iznosu 27,6 milijardi forinti. Za razliku od matice, hrvatska podružnica poslovala je s dobiti prije oporezivanja od 28 milijuna kuna, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close