Računalo zaradilo tri puta više od fond menadžera

Autor: Tin Bašić , 16. srpanj 2013. u 22:00
Marko Mišulić, fond menadžer društva Neta Capitala, koje upravlja fondom/PIXSELL

Investitori koji su u US Algorithm uložili na samom osnutku 2008. i nisu dirali svoje pozicije, danas imaju ulog veći čak 47,77 posto.

Najbolji hrvatski fond u od početka godine je fond Neta US Algorithm (bivši NFD Aureus). Taj je fond ostvario daleko veći prinos od drugoplasiranog koji je imao 8,7 posto prinosa. Neta US Algorithm svojim je ulagačima u ovoj godini zaradio čak 22,14 posto.

"S tim rezultatom smo jako zadovoljni, posebno kad se u obzir uzmu rezultati drugih fondova te prinos najpoznatijeg američkog dioničkog indeksa, S&P 500, koji je u ovoj godini ostvario rast od 18,9 posto", izjavio je za Poslovni dnevnik fond menadžer društva Neta Capitala Marko Mišulić, koje upravlja fondom. Ono po čemu je ovaj fond specifičan u odnosu na ostale fondove u Hrvatskoj je taj da računalo zapravo određuje kada koju dionicu kupiti i prodati. Naime, menadžeri tog fonda upotrebljavaju poseban algoritam koji omogućava sudjelovanje na najrazvijenijem dioničkom tržištu svijeta i to na način koji zaobilazi donošenje subjektivnih i zato slabih odluka. Dakle, fond menadžeri koriste automatizirane sustave koji generiraju ulazne i izlazne signale za svaku transakciju, uključujući i proporciju za ulaganje. 

 

22posto

iznosi prinos fonda od početka godine

Dobar potez
Polaze od teze da se investitori, u određenim okolnostima, ponašaju iracionalno, a time za poznavatelje psihologije tržišta i predvidljivo. Takve anomalije definiraju pomoću matematičkih modela i velikog broja parametara izvedenih iz kretanja cijene i volumena trgovanja. Takve modele onda "prevode" u programski kod koji onda signalizira kada kupiti ili prodati koju dionicu. "Ulagačka strategija US Algorithm fonda bazirana je na kvantitavnoj metodi odabira investicija. Kao i svaki kompleksni sustav, tako i ovaj zahtijeva neprestano praćenje i rad na poboljšanjima te smo ove godine napravili neke promjene u samom načinu odabira dionica za portfelj fonda i optimizacije njihovih međusobnih udjela, što se pokazalo kao dobar potez", objašnjava Mišulić. Ističe da su tijekom proteklih godina uočili, naravno, i neke slabosti algoritamskih sustava pa su se posvetili njihovom otklanjanju."Stoga vjerujemo da su na ovogodišnji rezultat najviše utjecale upravo te promjene. Iako smo jako zadovoljni dosadašnjim rezultatom, smatramo da nema mjesta nikakvoj euforiji ili nečem sličnom, već nam ovo predstavlja samo snažan motiv da se nastavimo razvijati i usavršavati dalje", kaže Mišulić. 

Odlično stanje u SAD-u
Koliko je dosadašnji rezultat fonda odličan, pokazuje podatak da je prošle godine ostvario prinos od samo 0,3 posto, a godinu prije je čak i izgubio 18,38 posto. No, investitori koji su u ovaj fond uložili na samom osnutku, što je bilo u listopadu 2008. godine, i ako u međuvremenu nisu dirali svoje pozicije, danas bi njihov ulog bio čak 47,77 posto viši nego tada. "U našem Odjelu upravljanja imovinom kontinuirano radimo na razvoju i usavršavanju modela portfolio optimizacije koji su kombinacija kvantitativnog i fundamentalnog pristupa, a sve s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge našim ulagačima, tako da razloge ovakvog rezultata treba prvenstveno tražiti u tom dijelu", ističe Mišulić. Naravno, u prilog im ide, kaže, i razvoj događanja na dioničkim tržištima u SAD-u koja su od početka ove godine ostvarila najznačajniji rast među tržištima razvijenih zemalja i dodatno povećala prednost u odnosu na tržišta u razvoju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koliko je dosadašnji rezultat fonda odličan, pokazuje podatak da je prošle godine ostvario prinos od samo 0,3 posto, a godinu prije je čak i izgubio 18,38 posto. Što je tu odlično?

47% I to je vijest.Neka pogledaju koliko je zaradio David Einhorn ili Jim Simmons…

Benchmark Neta US Algorithm fonda je Russell 2000 index koji je od početka godine skočio lijepih 19%. Famozno računalo je to uspjelo nadmašiti za 3.14%. Sami zaključite koliko je to spektakularno.

od 2008. do danas rast od 47% meni ne izgleda osobito impresivno….

New Report

Close