Put oko svijeta najčešći motiv za ulaganje u fondove

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL, Tomislav Pili , 26. svibanj 2015. u 22:00
Silvija Tadić, članica Uprave i Hrvoje Krstulović, predsjednik Uprave ZB Investa kažu da im je cilj prilagoditi se svim profilima ulagača/ŽB/PIXSELL

Iako građani čine 60 posto ulagača u investicijske fondove, u taj oblik uložili su samo tri posto svoje imovine.

Omjer imovine pod upravljanjem u investicijskim fondovima i portfeljima u odnosu na BDP u Europskoj je uniji veći od 120 posto, dok je u Hrvatskoj pet posto, oko 14milijardi kuna, što pokazuje koliko prostora još ima za rast – prokomentirao je Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave ZB Investa na predstavljanju novosti fonda povodom 15. obljetnice poslovanja.

Premda je u EU deset posto imovine građana uloženo u investicijske fondove, a u Hrvatskoj manje od tri posto, građani kod nas u odnosu na tvrtke u fondovima imaju udio 60 posto. ZB Invest upravlja s oko četiri milijarde kuna koje je investiralo 60 tisuća klijenata i ima najveći tržišni udio. Cilj im je, kažu, prilagoditi se svim profilima ulagača, pa i onim najmanjima.  "Kod nas se dolazi s 15 eura ili 100 kuna i bira strategija ulaganja, ovisno o ciljevima i sklonosti riziku.

Kad ih se pita za što žele štedjeti; školovanje djece, mirovinu ili nešto drugo, najčešće nam klijenti kažu: za put oko svijeta", otkrila je članica uprave ZB Investa Silvija Tadić. Novost koju su ove godine uvrstili u portfelj su ZB Future fondovi – prvi fondovi s dospijećem u Hrvatskoj, targetirani na 10, 15, 25 ili 40 godina. Po dospijeću ulaganja kapitalizirani se novac prebacuje u obveznički ZB bond i raspoređuje u 60 ili 120 mjesečnih udjela za isplatu. Klijent može podignuti novac u svakom trenutku. Krstulović kaže kako su prinosi dioničkih fondova ove godine vrlo dobri zbog monetarnih poticaja središnjih banaka. Na pitanje smatra li da se na svjetskim burzama napuhao balon, Krstulović smatra da nije te da ima dobrih osnova za te vrijednosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close