Prvo polugodište bez većih šteta

Autor: Tomislav Pili , 12. srpanj 2018. u 21:59
Osigurane štete na razini su 30-godišnjeg prosjeka / I. Čagalj/PIXSELL

Prirodne katastrofe u svijetu odnijele 33 milijarde eura.

Prvih šest mjeseci ove godine bili su vrlo blagonakloni prema svjetskim osguravateljima poštedjevši ih isplate visokih odšteta zbog prirodnih nepogoda. Nakon turbulentne i olujama obilježene 2017. godine, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci prirodne su katastrofe rezultirale upola manjim štetama nego u istom lanjskom razdoblju, objavila je jedna od najvećih reosiguravateljskih tvrtki u svijetu Munic Re.

Kompanija je objavila da su od početka siječnja do kraja lipnja 2018. godine gospodarske štete kao rezultat prirodnih katastrofa iznosile približno 33 milijarde eura na globalnoj razini, što je na donjoj granici raspona s obzirom na dugoročni prosjek. Od tih 33 milijarde eura šteta, otprilike polovica, odnosno 17 milijardi eura pokrivena je osiguranjima, stoji u istraživanju.

“Možete to također nazvati zatišjem nakon oluje”, kazao je u srijedu Ernst Rauch, čelnik odjela za klimatska i geološka istraživanja u Munich Reu. Tih 17 milijardi eura osiguranih šteta na razini je 30-godišnjeg prosjeka od 17,5 milijardi eura te trećinu manje od prvog lanjskog kvartala. U prošloj godini je serija od tri snažna uragana na Karibima i u Sjedinjenim Državama – Harvey, Irma i Maria – rezultirala stotinama milijardi američkih dolara “teškim” gospodarskim štetama.

Najgora pojedinačna oluja u ovoj godini – nazvana Friederike u Njemačkoj, a drugdje David – prouzročila je 2,7 milijardi dolara šteta, pogodivši u siječnju Irsku, Britaniju, sjevernu Francusku, zemlje Beneluksa i Njemačku. Munich Re redovno objavljuje izvješća o globalnim prirodnim katastrofama. Posljednji put da je prva polovina godine u tom smislu bila mirna bilo je 2005. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close