Peking sve teže ograničava banke u sjeni

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2014. u 22:00
Kineski premijer Li Keqiang/Reuters

Neregulirani financijaši zaslužni za 30 posto lanjskog kreditnog rasta u Kini.

Napori kineskih vlasti da ograniče kreditiranje mimo reguliranog bankovnog sektora sve viši sliči borbi s vjetrenjačama.

Naime, svaki puta kad regulatori ograniče ili ukinu jedan oblik "sivog kreditiranja", drugi oblik vrlo brzo iznikne. Do prije samo deset godina kredite u Kini mogle su plasirati samo banke, uglavnom u državnom vlasništvu i vrlo restriktivno regulirane. Danas kredite plasiraju tvrtke, leasing kompanije, novčani fondovi i kreditne zadruge. Svi se oni kolokvijalno zovu "bankama u sjeni". O jednom takvom primjeru piše i Business Insider.Brodogradilište Yangzijiang iz grada Jingjianga lani je ostvarilo 481 milijuna dolara dobiti, a trećina te dobiti ostvarena je od "bankarenja u sjeni" posuđivanjem novca drugim kompanijama. Iako je kreditiranje putem reguliranog bankovnog sektora i dalje mnogo veće, banke u sjeni rastu nevjerojatnom brzinom.

Procjenjuje se da su banke u sjeni sudjelovale s 30 posto u lanjskom rastu kreditiranja u Kini.Banke u sjeni rastu jer država ograničava tržišno formiranje kamatnih stopa. Naime, novac prikupljaju upravo od štediša razočaranih niskim kamatnim stopama u regularnim bankama, a koje je propisala država. S druge strane, banke u sjeni nude kamatne stope i do 10 posto. No, stope na kredite koje nude još su veće. Najbolje mušterije dolaze iz sektora koji vrlo teško mogu dobiti kredite u bankama, poput tvrtki iz nekretninskog sektora ili metalurškog. Naime, vlada u Pekingu ocjenjuje kako je taj sektor preinvestiran i ograničila je bankama kreditiranje kompanijama iz tog sektora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close