‘Pazite na rizike kod životnih osiguranja’

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2016. u 22:00
Pierre Matek, čelnik Hanfe/Ž.B./PIXSELL

Hanfa upozorava na oprez kod osiguranja u kojima klijenti snose rizike ulaganja.

Potaknuta snažnijom prodajom životnih osiguranja kod kojih ugovaratelj snosi rizik ulaganja, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa u ponedjeljak se oglasila upozorenjem građanima da čitaju – sitna slova u ugovorima.

"Napominjemo potencijalnim ugovarateljima da prilikom izbora osiguranja kod kojeg ugovaratelj snosi rizik ulaganja vode računa o mogućim rizicima i troškovima vezanim uz odabrani proizvod životnog osiguranja", napominju u financijskom regulatoru. Građanima savjetuju da detaljno prouče o kakvom se proizvodu radi te da istraže osiguravajuću kuću neovisno o tome ima li ona sjedište u Hrvatskoj ili u nekoj od članica EU. Za razliku od tradicionalnog osiguranja života, varijanta u kojoj ugovaratelj snosi rizik u pravilu ne jamči otkupnu vrijednost ni garantira isplatu za doživljenje (osim ako nije ugovorena garancija minimalne isplate).

Radi se o životnim osiguranjima kod kojih ugovaratelj pristaje na rizik da je osigurana svota vezana uz neki investicijski fond, indeks ili vrijednosni papir, da ugovaratelj snosi rizik ulaganja, pa može ostvariti više prinose ili gubitke u odnosu na klasično osiguranje. Također mogu biti i varijante da osiguratelj snosi rizik osiguranja, da su ovisno o proizvodu moguće fleksibilnije dodatne uplate, da polica ovisi o vrijednosti ulaganja, kao i da ne mora postojati isplata garancije po doživljenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close